DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Bernardusdagen in West-Brabantse kerken

De parochies van Wouw, Hoeven, Oud Gastel en Oudenbosch hebben een bijzonder verleden. Eeuwenlang stonden ze onder rechtstreeks gezag van een cisterciënzerklooster vlak bij Antwerpen: de Bernardusabdij.

Tijdens de Bernardusdagen zijn de kerken van deze vier dorpen opengesteld voor publiek. Alle kunstvoorwerpen die aan de band met de Bernardusabdij herinneren, zijn voorzien van een informatiepaneel. De kerken zijn op vier zondagen te bezichtigen, te beginnen met 20 augustus: de feestdag van Bernardus van Clairvaux, naar wie de abdij is vernoemd. Tijdens de Bernardusdagen is in de kerk van ieder dorp een tentoonstelling ingericht. Objecten die aan de historische band tussen de kerk en de Bernardusabdij herinneren, worden uitgelicht en beschreven. Ook in de kapel van Bovendonk vindt een tentoonstelling plaats. Op elke locatie komt een ander thema aan bod. In de Sint-Laurentiuskerk in Oud Gastel gaat het om het interieur van de nieuwe kerk en het werk van pastoor Damen. In de basiliek van de H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch kunnen de bezoekers het interieur van de basiliek bewonderen en het werk van pastoor De Wit. In de Sint-Lambertuskerk in Wouw gaat het om de zeventiende-eeuwse koorbankenbeelden van de Bernardusabdij. In de kerk van St. Jan de Doper in Hoeven komt de Bernardusverering in West-Brabant aan de orde. Tenslotte is de kapel van Bovendonk in Hoeven open en daar kan men terecht voor de geschiedenis van de Bernardusabdij en haar West-Brabantse bezittingen.

Wouw

De abten van de Bernardusabdij hebben 600 jaar lang mogen bepalen wie er pastoor werd in Wouw. Ze verloren dit recht in 1872 aan de bisschop van Breda. De Bernardusabdij heeft in Wouw minder lang invloed gehad dan in de parochies van Oud Gastel en Oudenbosch, die pas in 1968 naar het bisdom gingen. Toch hebben de monniken van de Bernardusabdij in Wouw een belangrijke erfenis nagelaten: de kostbare koorbanken van de abdij. Deze koorbanken - de zetels van de monniken tijdens het koorgebed - stonden tot 1797 in de kerk van de Bernardusabdij. In dat jaar werd de abdij door de Franse revolutionairen opgeheven en vluchtten de monniken naar hun pastorieën in Brabant. Hun koorbanken wisten ze terug te kopen en in 1827 werden ze opgesteld in de kerk van Wouw. Daar hebben de zeventiende-eeuwse koorbanken ruim een eeuw gestaan. Op 27 oktober 1944 werd de toren van de kerk door de Duitsers opgeblazen en op 29 oktober schoot het terugtrekkende Duitse leger met fosforgranaten de kerk in brand. Het kostbare koorgestoelte ging in vlammen op, maar gelukkig hadden parochianen net op tijd alle loszittende delen uit de koorbanken verwijderd en in kuilen met stro begraven. Een dertigtal beelden werd zo van de ondergang gered. Na de herbouw van de kerk kregen deze beelden in het koor van de kerk een ereplaats. Tijdens de Bernardusdagen zal in Wouw uitleg worden gegeven over de functie van de koorbanken en over de plaats die ze ooit innamen in de abdijkerk.

Openingstijden

Op zondag 20 en 27 augustus en 3 en 10 september is de kerk van Hoeven open van 13.00 tot 17.00 uur en de kapel van Bovendonk van 11.00 tot 16.30 uur. Hier zijn op 20 en 27 augustus en 3 september om 13.30 uur rondleidingen en op 10 september om 11.00 uur en 14.00 uur. Aanmelden kan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In Oud Gastel is de Sint-Laurentiuskerk alle vier de dagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur. In Oudenbosch van 12.30 tot 16.30 uur en in Wouw van 12.00 tot 17.00 uur.