DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Bijtwonden en abcessen bij de kat

Bijtwonden komen bij de kat nogal eens voor; een vechtpartij met een andere kat buiten zorgt voor wonden, vooral aan kop en voorpoten. Deze wonden zijn per definitie altijd geïnfecteerd; katten hebben nare bacteriën in de bek en aan hun nagels. Juist omdat het vaak gaat over kleine perforerende wonden, sluit een korstje op zo'n wondje de onderhuidse holte af, zodat er zich vaak abcessen ontwikkelen. Dus als er sprake is van alleen nog een bijtwond, is het verstandig om naar ons te komen, zodat wij een antibioticumkuur kunnen voorschrijven die de ontsteking tegengaat. Indien er zich toch een abces ontwikkelt, zal een dier zich niet lekker voelen en zal er een zwelling in het desbetreffende gebied optreden. Gelukkig is er vaak een simpele en doeltreffende behandeling mogelijk. Het openen van zo'n abces zal snel verlichting geven, ontstekingsremmers en antibiotica doen de rest. Pas bij hele grote wonden zal een dierenarts in overweging nemen om te gaan hechten. De wond moet dan worden opgefrist en gereinigd. Ook dan is er geen garantie dat de sluiting zal lukken. Gelukkig genezen (ook grote) wonden bij gezonde dieren heel vaak vlot. Wel is het zaak om het wondgebied in de gaten te houden en te blijven schoonhouden.
Tetanus kan in principe bij alle diersoorten (en de mens!) voorkomen, maar de gevoeligheid van vleeseters (honden en katten) is gelukkig klein.

Moraal van het verhaal: ook kleine (bijt)wondjes hebben verzorging nodig; evt. kunt u altijd eerst nog even telefonisch overleggen.

Dierenkliniek De Schelde - T. 0165-328 516