DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Karrenmuseum sluit succesvolle zomer af met Ambachtendag

Dankzij de hulp van vele vrijwilligers mag het Karrenmuseum in Essen nu al terugblikken op een meer dan geslaagd zomerseizoen. In de maanden juni, juli en augustus verwelkomde het openluchtmuseum inmiddels ruim 7.500 bezoekers. Op zondag 27 augustus organiseert het door de provincie erkende museum met de Ambachtendag het traditionele sluitstuk van zijn zomer. Er zijn dan tientallen demonstraties, volop kindervermaak en een sfeervol terras met live muziek van het Essense duo Jens Laalkens.

“Behalve het aantal individuele bezoekers en rondleidingen stijgen jaarlijks zeker ook de bezoekersaantallen van onze evenementen,” vertelt evenementencoördinator Katia De Clercq. “We beschikken over een relatief klein team van werknemers, maar kunnen die groei van bezoekers gelukkig opvangen door een ontzettend enthousiaste groep van vrijwilligers. Dat zijn onder meer gidsen die altijd klaarstaan om groepen rond te leiden, maar bijvoorbeeld ook helpers tijdens evenementen. Zij staan steeds mee in voor de tap, het ophalen en afwassen van glazen, ijsjes verkopen en het bakken van hamburgers.”

Ambachtendag

Het Karrenmuseum beschikt niet alleen over de grootste collectie koetsen, wagens en karren van België en Nederland, maar is ook een kenniscentrum op het gebied van ambachten die zijn verbonden aan deze voertuigen. Daarbij valt te denken aan het maken van wielen, restauratietechnieken, leerbewerking en zeker ook smeden. Tijdens de Ambachtendag op zondag 27 augustus kunnen bezoekers ook kennismaken met ambachten die niet dagelijks in het museum zijn te zien. Dan zijn er onder meer demonstraties van vlasbewerking, stoelen matten, tonnen maken, riet dekken, klompen maken, manden vlechten, glasblazen en netten breien.

Kindervermaak

Katia De Clercq vult verder aan dat net als bij de andere evenementen het gezinsvriendelijke karakter een belangrijk onderdeel is van de Ambachtendag. “Tijdens evenementen heerst er steeds een zeer ontspannen en gemoedelijke sfeer. We vinden het heel belangrijk dat zeker ook onze jongste bezoekers het naar hun zin hebben. Met de Ambachtendag hebben we voor hen onder meer een zweefmolen, paarden- en ezelritjes, kindergrime, verschillende spelletjes en een demonstratie kantklossen op kindermaat. Natuurlijk kunnen zij net als oudere bezoekers op ons zomerterras genieten van een hapje en drankje en de prachtige live muziek van het toch wel befaamde Essense duo Jens Laalkens.”

Praktisch

De Ambachtendag in het Karrenmuseum vindt plaats op zondag 27 augustus tussen 13.00 en 18.00 uur. De toegang bedraagt € 4,- en kinderen t/m 12 jaar zijn gratis welkom. Bezoekers wordt aangeraden in de mate van het mogelijke te voet of met de fiets te komen. Meer informatie is te vinden via www.karrenmuseum.be.