DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Jaarmarkt zondag 10 september 2017

Om de twee jaar is er tijdens de jaarmarkt in Kruisland in het Ambachts- en gereedschapsmuseum De Holle Roffel, een model-stoommachine tentoonstelling. Dit jaar is het weer zover en komende zondag staan ze opgesteld en draaien ze als gesmeerd. Er zijn weer vele exemplaren te bewonderen, binnen en buiten. De modellen die binnen staan draaien op perslucht, die buitenstaan worden gestookt met echte kolen. Het maken van deze miniatuurmachines is een aparte en boeiende hobby waar de mensen onwaarschijnlijk veel tijd, energie en moeite hebben ingestoken. Er zijn exemplaren bij waar zelfs het kleinste schroefje met de hand gemaakt is. Niet verwonderlijk dus dat er exemplaren bij zijn waar jaren aan gewerkt is, maar wat uiteindelijk wél grote voldoening oplevert. In totaal zijn er zo’n 50 stuks van groot tot klein te bewonderen en in werking te zien.

Ook de vaste collectie gereedschap is te bekijken en zullen er diverse nevenactiviteiten plaatsvinden. Buiten op het terrein staan enkele stationaire motoren opgesteld, zoals een Lister en een Bernhard motor. Zij zijn in werking te zien in combinatie met waterpompen. Voor de liefhebber buitengewoon interessant. Ook de hete lucht- of Sterling motor zal de nodige toeren draaien. Dit unieke exemplaar is in 1912 gebouwd en nog in zeer goede staat. Hij draait op elke brandstof, als het maar warmte afgeeft. De oude cirkelzaag uit 1860 staat er ook. Hij heeft geen motor en moest door twee man in beweging gehouden wordt door middel van een vliegwiel. Verder staan er buiten nog enige machines waar men zelf mee aan de slag kan, zoals een figuurzaagmachine met trapinrichting en een stoeltjesboor waarop men schrijlings moest gaan zitten om de grote gaten te boren die nodig waren voor de kapspanten. Zeker de jeugd zal zich hiermee vermaken. Om de kas op peil te houden, staan er een paar kraampjes waar nog goede bruikbare spulletjes te koop worden aangeboden evenals wat overbodig materiaal. Er is ook een grote sortering boeken- en langspeelplaten aanwezig, extra spannend om daarin te snuffelen. De jaarmarkt valt tevens samen met het landelijk georganiseerde Monumenten-weekend. Het museumgebouw is ook een gemeentemonument en is gebouwd in 1949. Vrij jong voor een monument. Het heeft echter een historische achtergrond die teruggaat tot 1487. Toen werd op dezelfde plaats de eerste Kruislandse kerk gebouwd. Vanwege monumentendag, krijgt iedere betalende bezoeker een gratis consumptie aangeboden in de vorm van een kop koffie.

Het museum is gelegen aan de Markt te Kruisland en is open voor de monumentendag zaterdag 9 september van 13.00 tot 17.00 uur en voor de stoommachine expositie en snuffelmarkt op zondag 10 september van 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegangsprijs is € 1,50 donateurs gratis.