DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

De piano, waarom stemmen en onderhoud zo belangrijk is.

 

 

 

 

 

Een piano is een  technisch instrument. Gemaakt uit vele houten en metalen onderdelen heeft een piano, net als een auto en een cv ketel,  onderhoud nodig.

Tijdens het wisselen van de seizoenen verandert de luchtvochtigheid in een woning waardoor het hout in de piano krimpt of uitzet.  Hierdoor verandert de spanning op  de snaren waardoor de piano ontstemd raakt. Hoeveel de pianist erop speelt is eigenlijk van veel minder belang, daar kan een piano wel tegen!

Om de piano zuiver op toon te houden moet de piano dan ook minimaal 1 keer per jaar worden gestemd, bij voorkeur 2 keer per jaar. Hierbij worden alle snaren weer op de juiste hoogte en in de juiste verhouding tot elkaar gezet. Een pianostemmer maakt hiervoor gebruik van een goed getraind gehoor en tegenwoordig ook van professionele stemsoftware. Het bijzondere voor een pianostemmer  is dat elke piano anders is, anders klinkt en anders reageert op het stemmen.  Dit maakt het stemmen van een piano tot een heel interessant vak.

Er zitten heel veel onderdelen in een piano. Tussen de toets en de snaar zit een heel mechaniek dat het indrukken van de toets omzet in een hamer die tegen een snaar slaat. Om het voor de pianist plezierig te maken om op het instrument te spelen,  mogen deze onderdelen geen slijtage vertonen. Onder andere vilt en leer in het mechaniek kunnen verslijten. Hierdoor  wordt de afstelling van het mechaniek verstoord waardoor de piano zwaarder kan gaan spelen en er bijgeluiden kunnen ontstaan.  Een pianostemmer kan deze slijtagegevoelige onderdelen vervangen en het mechaniek opnieuw afregelen zodat de piano weer als nieuw speelt.

Bij aanschaf van een piano is het belangrijk erop te letten dat de piano technisch in orde is. Het stemblok mag niet gescheurd zijn, de piano is dan in de regel niet meer te stemmen.  Ook belangrijk is de controle van het  klankbord. Het klankbord is een houten plaats die de trilling van de snaren doorgeeft, wanneer deze gescheurd is zal de piano niet meer goed kunnen klinken.

 

Een pianostemmer kan u hierover adviseren zodat u geen miskoop doet! Kijkt u voor meer informatie over piano’s op de website www.boonman-pianostemmer.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een pianostemmer kan u hierover adviseren zodat u geen miskoop doet!

Kijkt u voor meer informatie over piano’s op de website www.boonman-pianostemmer.nl