DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Column dierenkliniek De Schelde: Jeuk en huidproblemen bij de kat

Een kat besteedt veel tijd aan het wassen van zijn of haar vacht. Als een kat veel jeuk heeft, kan dit wassen ontaarden in erg fanatiek likken, zo erg dat er ook haren worden uitgetrokken. Ook kan de kat met de achterpoten gaan krabben aan de kop, hals en schouders. Dan kunnen er kale plekken en korsten ontstaan en ook puntsgewijze huidontstekingen. 

Vlo

De meest voorkomende oorzaak van jeuk is, net als bij de hond, een vlooieninfectie, soms gecombineerd met een allergische reactie. Een goede onderzoeksmethode is zoeken met een vlooienkam. Ook het vinden van vlooienpoepjes (zwarte korreltjes) in de vacht toont de aanwezigheid van vlooien aan. De vlo zelf zit niet altijd op de kat!

Huidschimmels

Infecties met huidschimmels zien we regelmatig bij de kat en af en toe bij de hond. Het klinische beeld bij de kat varieert sterk; men ziet vachtproblemen in de vorm van los haar, haarverlies en kleine kale plekjes. Soms hebben ze slechts enkele korstjes. Het klassieke beeld van de ronde goed omschreven kale plekken wordt ook gezien. De katten hebben weinig tot matige jeuk. Een diagnose kan eigenlijk alleen met een kweek worden gesteld.

Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid bij katten leidt ook tot huidklachten. De klachten kunnen op alle leeftijden ontstaan, maar bij het grootste deel van de patiënten beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Voedselovergevoeligheid is vast te stellen via een eliminatiedieet met speciaal dieetvoer. Dit kan bij katten lastig zijn, zeker als de katten buiten komen en hier andere "eiwitbronnen" eten. Een ander probleem kan zijn dat er meerdere katten in 1 huis leven. 

Atopie/Overgevoeligheid voor zaken uit de omgeving (pollen, huisstofmijt, etc.)

Atopie komt ook voor bij katten. Atopie kan leiden tot ernstige huidklachten en longklachten.  Symmetrische kaalheid, maar ook korstjes verspreid over de huid komen voor. De jeukklachten en ten gevolge hiervan weer open ontstoken plekken op de huid, komen veel voor op de kop, de nek en de ledematen.  Ook zien we oorontstekingen. Atopie kunnen wij met bloedafname onderzoeken. NB: Eerst moeten andere mogelijke oorzaken van huidklachten uitgesloten worden.

 

 Dierenkliniek De Schelde

Zoomvlietweg 8, Heerle

Wouwsestraatweg 1, Bergen op Zoom,

Tel. 0165-328516