DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Zolang we ze blijven herdenken, blijven ze leven…

De tragische dood van Jo van Veenendaal

Jo wordt geboren op 18 mei 1920 in Utrecht. Hij is elektricien van beroep en heeft zich samen met zijn broers Theo en Kees aangesloten bij de padvinderij. Als hij tijdens de Duitse bezetting wordt opgeroepen voor de verplichte tewerkstelling in Duitsland, duiken de broers onder op Moerbeek in Heerle. Daar assisteert Jo de verzetsstrijder kapelaan Willem Froger die de leiding heeft over de onderduikers en stadskinderen die op de boerderij aansterken. Na de bevrijding van Heerle op 29 oktober 1944 melden Jo en Theo zich als vrijwilligers bij de Prinses Irene Brigade en worden vanaf april 1945 ingezet bij het vormen van een bruggenhoofd over de Maas bij Hedel.

Op 26 april bevinden de broers zich samen met een Engelse militair in een schuttersput als ze onder vuur worden genomen. Theo en de Engelsman raken gewond, waarna Jo met witte vlag in de hand tevoorschijn komt om hulp te halen. Op de weg terug wordt hij door twee Duitsers neergeschoten. Theo weet nog net een handgranaat naar de Duitse militairen te gooien, zodat het gewonde drietal het hospitaal kan bereiken. Daar bezwijkt Jo de volgende dag aan zijn verwondingen. Hij is 24 jaar oud geworden.

Naast Jo zijn er nog meer gesneuvelden die in de destijds zelfstandige gemeente Wouw zijn geboren of daar hebben gewoond:

C.W. van Dorst

A. Hollerman

P.J. de Kok

C.A. Krijntjes

F.P. Schijven

C.A.W. Sibens

G.S. de Wit

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant begon. Om dit te herdenken, presenteert het BHIC dat najaar samen met de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers. Op de site www.brabantsegesneuvelden.nl hebben we hiervoor bijna 1900 Brabantse gesneuvelden in beeld; slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en alle volgende militaire conflicten.

Help ons alsjeblieft en geef iedere Brabantse gesneuvelde een gezicht en een verhaal. In de eregalerij willen we zoveel mogelijk Brabantse gesneuvelden met een foto én een verhaal vereeuwigen. Velen van hen stonden voor moeilijke keuzes, anderen hebben onvoorstelbaar geleden. Allemaal verdienen ze het dat hun verhaal verteld wordt, hoe heldhaftig of bescheiden ook.

 

 Ga voor meer informatie of om direct te reageren naar www.brabantsegesneuvelden.nl. Bellen kan ook: (073)6818500 (op werkdagen) of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..