DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

De winnaar uit 1968 kan zijn prijs komen bekijken!

Dat zo’n dertigtal fanatiekelingen elk zaterdag in de weer zijn om het kasteel van Wouw weer zichtbaar te maken, mag genoeglijk bekend zijn. Dat daarbij regelmatig vondsten uit de 13e en 14e eeuw naar boven komen, is niet verwonderlijk.

Vorige week zaterdag lag daar tussen de grote zandhopen in het open veld toch wel iets heel apart te schitteren. Eerst werd nog gedacht aan een gouden Carolus uit 1500 maar nadat deze was schoongemaakt gaf de munt geheim prijs ‘PK 1968 Wouw’ prijkte er op de achterzijde en op de voorzijde stond een afbeelding van een paardje.

Men sloeg er de boeken op na en al snel werd duidelijk dat PK voor Pony kamp moest staan. En inderdaad één van de vrijwilligers wist zich te herinneren dat op de kasteelweide vaak paarden- en ponyconcoursen werden georganiseerd. De eigenaar, C. Elst, was lid de paardensportvereniging ‘Wouw Vooruit’ en stelde daarom met regelmaat dit vier hectare grote terrein beschikbaar. In 1968 werd een groots opgezet vierdaags ponykamp gehouden met een bosrit door de Wouwse Plantage, een strandrit naar De Duintjes bij Bergen op Zoom en een zeskamp. Traditioneel werd dit ponykamp afgesloten met een concours in Wouw. Begeleid door harmonie Oranje was er vanaf de molen een feestelijk intocht door het dorp Wouw en via de Kasteelstraat naar de Kasteelweide. En daar, tijdens de ereronde, zal het verdriet ontstaan zijn. Hartstochtelijk toegejuicht door honderden toeschouwers is daar de winnaar van het springen, dressuur of sportnummer zijn eremetaal verloren. Zoeken op dit hobbelige terrein had natuurlijk geen zin maar dat hebben wij vijftig jaar na dato voor hem of haar goed gemaakt. Dit kleinood komt in de collectie van de stichting Kasteel van Wouw, maar kan bekeken worden in de Casteelse Dreef op nummer 1 in Wouw. Of de rechtmatige eigenaar ooit gevonden wordt, valt te betwijfelen, want de 400 deelnemertjes waren afkomstig uit heel West-Brabant tot in Willemstad en Riel.