DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

De tram reed ooit door Kruisland

Oudere Kruislanders zullen het zich mogelijk nog herinneren, maar ooit reed er een tram door Kruisland. De lijn Breda – Anna-Jacobapolder liep door het dorp. Marly Mulders uit het dorp onderzocht wat er nog over was gebleven van de tramlijn als eindopdracht van een cursus bij Waterpoort.

Ze verzamelde zoveel materiaal dat ze in samenwerking met museum ‘De Holle Roffel’ een tentoonstelling kon verzorgen. Vrijdag 15 juni opende wethouder Wilma Baartmans de tentoonstelling in het kader van het Waterpoortweekend. De tramlijn was in bedrijf van 1894 tot 1937 en het stuk tussen het Gastelsveer door Kruisland naar Steenbergen was hier natuurlijk het bekendst. Bij de opening was een klas van de basisschool aanwezig en die genoten nog het meest van de modelbaan met een tram die op het plein voor het museumgebouw reed. Voor Wilma Baartmans was het de eerste officiële daad namens het nieuwe college van B & W. De tramlijn wordt straks ook in de Canon van Steenbergen opgenomen die in de geschiedenislessen op de basisscholen wordt gebruikt, maar ook voor volwassenen beschikbaar komt.

 

 Verdwenen

 

Van de tramrails in Kruisland is nu niets meer te zien, maar samen met Waterpoort wordt bekeken of er een speciale fiets- en wandelroute kan komen, waarbij er bijvoorbeeld tramhaltebordjes worden geplaatst op gevels. Er zijn nog wel veel andere overblijfselen, zoals oude boekjes met de dienstregeling, foto's, ansichtkaarten en een stukje tramrails. Op de tentoonstelling, die veel bezoekers mocht verwelkomen, bleek dat het niet altijd goed ging. Zo stond in december 1896 een wissel verkeerd waardoor een bietentram op een stilstaande tram reed en de machinist, Frans van Oudheusden, ter plaatse overleed. Het ongeval was des te erger, omdat de man net een half jaar getrouwd was en er zes dagen na zijn overlijden hun kindje werd geboren.