DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Wouwse tekenaar Eric van der Heijden brengt pompen in beeld

Wouwse monumenten, fantasystrips, serieuze stripverhalen en kleurplaten. De van origine Wouwse striptekenaar Eric van der Heijden (52) was in de voorbije week   drie dagen actief bij de VVV aan de Bergsestraat 1 in Wouw om dorpsgenoten, fans en mensen die een praatje wilden maken te woord te staan. Ondertussen tekende hij de Wouwse pompen die eind dit jaar hun 250ste verjaardag vieren.

Dat gaat op zondag 28 oktober met een klein feestje gepaard en voor de kinderen van de scholen uit de dorpen komt er een heuse kleurwedstrijd. Die platen worden door de Wouwse striptekenaar vervaardigd. ,,Bovendien maak ik een pentekening van de pompen die volwassenen aan kunnen schaffen”, gaf Eric van der Heijden aan. Dat tekenen is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, want Van der Heijden is docent aan het Albedacollege in Rotterdam en omdat de studenten stage moesten lopen, was bedacht dat ook de docenten drie dagen ergens op stage konden. Een stage bij de VVV in Wouw leek Eric wel geschikt. Hij bedacht daar niet alleen nieuwe plannen, maar werd ook geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen rond het roemruchte Wouwse kasteel. Eric van der Heijden zal trouwens eind oktober weer in Wouw zijn om de kleurwedstrijd te beoordelen van de Wouwse pompen.

Stripboeken

Bekend is Eric van der Heijden vooral van zijn fantasystripboeken. Voor heemkundekring De Vierschaer tekende hij in 2007 een stripboek met als hoofdpersoon Pieter van den Cruydencoeck die bij het Wouwse kasteel op onderzoek ging en daarbij het graf van Jan van Glymes ontdekte. Andere boeken zitten in de serie Noordsage, Herinneringen aan een dode planeet en de Boeken der Duisternis. ,,Ik ben toen ik vier was gaan tekenen en op mijn tiende tekende ik al strips en een paar jaar later zag de familie Pekelbuik het licht en dat is een hele serie geworden. Mijn uitgever heeft inmiddels de serie die ik tussen 1983 en 1986 tekende uitgegeven en een tweede boek volgt binnen niet al te lange tijd”, vertelt de Wouwse tekenaar. Het bleef trouwens niet bij boeken, want voor de Heavy Metalband ‘Steel Shock’ tekende hij de cd-hoes met in het begeleide boekje een strip en binnenkort verschijnt een LP met dezelfde cover. Rijk zal Eric niet worden van zijn tekentalent: ,,Het geeft je wel een goed gevoel als een ander je werk leest en laat weten dat hij of zij er van genoten heeft. Dan denk je ook niet meer terug aan de ruim tien uur die je bezig bent om één pagina van een stripboek te vervaardigen.”