DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Advertorial Dierenkliniek De Schelde

Een oude kat die vermagert

Wij worden regelmatig geconsulteerd door een eigenaar met een kat van middelbare leeftijd die afvalt. "Het zal wel de ouderdom zijn”, wordt door deze cliënten vaak geopperd. Zeker speelt leeftijd een rol, maar er zijn 3 oorzaken die bovenaan het lijstje van mogelijkheden staan.

 

1. Suikerziekte.

 

Net zoals bij mensen komt type 2 diabetes bij katten relatief vaak voor; de achtergrond is dat de insuline producerende cellen van de alvleesklier uitgeput kunnen raken bij zwaarlijvigheid. Bij afwezigheid van insuline kan het bloedsuikergehalte hoog worden en plast de patiënt suiker uit. Behalve andere gevolgen verliest de kat in kwestie energie via de urine en valt dus af. 

 

 

2. Verhoogde schildklieractiviteit.

 

Het schildklierhormoon zorgt in het lichaam voor het afstemmen van de thermostaat; alle levensprocessen (temperatuurregulatie, verteringactiviteit) moeten op een bepaald niveau verlopen. Bij oudere katten zien we nog weleens een te hoge schildklieractiviteit met afvallen als resultaat. 

 

 

3. Nierfalen.

 

Bij oudere katten zien we vaker nog dan bij honden uitval van de filterfunctie van de nieren. Behalve eiwitverlies (verlies van hoogwaardige bouwstoffen) met de urine zijn deze patiënten vaak ook ziek door het ophopen van gifstoffen omdat de nieren niet goed filteren; minder eten zorgt in combinatie met het eiwitverlies voor vermagering.

 

 

 

De bevestiging van de diagnose van deze aandoeningen kan gesteld worden met een algeheel bloedonderzoek. Pas als er een diagnose is, kan een behandeling volgen; in tegenstelling tot het idee dat er 'toch maar weinig aan te doen is, want onze kat is al zo oud', zijn er zeker in het algemeen voldoende mogelijkheden om de kat nog een goed herstel te bezorgen. 

 

Dierenkliniek De Schelde - 165-328 516