DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Emmy Maas maakt met passie en perfectie Wouwse nougat

Nougat een Frans lekkernij? Als het aan Emmy Maas (25) uit Wouw ligt, krijgen de Fransen stevige concurrentie. Enthousiast vertelt ze over de zachte en smaakvolle nougat die ze ontwikkeld heeft. Wouwse nougat met honing van de Wouwse imkerij Ceres als basis. Nougat die zo lekker is dat je er niet af kunt blijven.

 

Emmy was vanaf haar jeugd al creatief bezig. ,,Ik ben enorm eigenwijs en eigenzinnig en experimenteer graag met dingen. Toen ik naar ‘De Rooi Pannen’ in Breda ging, kreeg ik toestemming om mijn stages te lopen bij verschillende patissiers. Zo kwam ik bij patisserie Holtkamp in Amsterdam terecht. Cees Holtkamp is een begrip in de wereld van de patisserie.” Daar ontstond de liefde voor het vak en op haar negentiende begon ze een eigen bedrijfje. Eerst met taarten en hapjes en pas later met nougat. ,,Ik ben een perfectionist en lever niets af waar ik niet voor 100% achter sta. Het liep prima, misschien zelfs iets te goed om alleen aan te kunnen. Daarom zette ik alles op een laag pitje, maar in april dit jaar heb ik de stap durven zetten om weer volledig voor mezelf te gaan werken en heb ik me vooral toegespitst op de nougat.” Emmy zegde haar baan op en begon onder de naam EMmmmy’s haar nieuwe bedrijf. Die vier letters ‘m’ geven aan dat het om iets lekkers gaat. Naast de Wouwse nougat, gemaakt van honing, suiker, glucosestroop, water, eiwit en een vulling van pistachenoten, amandelen en hazelnoten, experimenteerde ze met andere vullingen. Die variëren van nougat met chocolade tot nougat met amaretto, met aardbeien of met koffie en speculaas. ,,Je kunt de suiker vervangen door rietsuiker, in de honing kun je koffiebonen of kaneelstokken mee laten trekken en zo krijg je allerlei variaties. Ik blijf experimenteren, waarbij de nougat vooral zacht moet blijven.” Veel mensen kennen de nougat van de kermis. Harde brokken doordat deze voornamelijk gemaakt wordt van suiker en er geen honing in verwerkt wordt, maar in de ogen van Emmy is dat niet de echte nougat. Die hoort zacht en rijkelijk gevuld te zijn en bijna in je mond te smelten. Nu maakt ze haar nougat nog in de keuken van het ouderlijk huis, maar binnenkort heeft ze in een bijgebouw een ambachtelijke keuken om haar nougat met nog meer passie te bereiden. Om te verduidelijken wat die precisie inhoudt, vertelt ze dat de honing tot in de 130 graden verwarmd moet worden, de suikersiroop tot 146 graden. Alles moet op het juiste moment en op de juiste temperatuur bij elkaar komen. ,,Als ik nougat ga maken gaat bij wijze van spreken de deur op slot, want er mag niets mis gaan!” Inmiddels is de Wouwse nougat bij veel mensen een begrip geworden. Wie er zin in heeft, kan de nougat kopen bij de VVV aan de Bergsestraat 1 in Wouw, bij Melsen groenten en fruit aan de Langeweg 20 in Ossendrecht en bij boerderijwinkel Hoogerwerf aan de Kladseweg 1 in Lepelstraat. In Huijbergen kan men terecht bij  Boerderijwinkel De Meet aan de Bredestraat 2 en zelfs in de winkel van het Amphiaziekenhuis in Breda wordt de Wouwse nougat verkocht. Via de website www.emmmmys.nl worden de verkoopadressen actueel gehouden. Wat de toekomst voor de jonge ondernemer brengt? Zeker is dat ze geen groot bedrijf wil. Haar missie is ‘Groots worden door klein te blijven’. ,,Ik wil helemaal niet rijk worden. Ik lever nooit in op kwaliteit en doe de dingen waar ik zelf achtersta”, besluit Emmy.