DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

OPEN MONUMENTENDAG ROOSENDAAL IN HET TEKEN VAN 750-JARIG JUBILEUM

historische panden, theater, zang, kunst en oldtimers

Wanneer het weer meezit, wordt het Open Monumentenweekend op 8 en 9 september en feest met diverse hoogtepunten. Vanaf de opening op zaterdagochtend zijn er zoveel activiteiten en bezienswaardigheden, dat de dagen te kort zijn.

 

Het officiële startsein voor het Monumentenweekend in Roosendaal wordt zaterdag 8 september om 10.00 uur gegeven in de Bank van Luykx aan de Molenstraat 8. Wethouder Toine Theunis zal daar terug- en vooruit kijken op de geschiedenis en toekomst van Roosendaal.

Om de start luister bij te zetten, zingt Mannenensemble Stramien, o.l.v. Jozef Dekkers, twee roosendaalse liederen. Deze oudste liederen waarin Roosendaal wordt genoemd, zijn opnieuw gearrangeerd. Later op de dag zingt Stramien op drie andere locaties.

 

Vervolgens kan iedereen, aan de hand van het 60 pagina’s dikke boekje dat is samengesteld, bijna dertig locaties bezoeken waar monumenten zijn te bezichtigen, waar exposities zijn of waar voorstellingen worden gegeven.

 

hoogtepunten

Enkele hoogtepunten zijn – naast de Bank van Luykx – de watertoren (letterlijk zelfs), het Landgoed Wouwse Plantage waar mensen heen kunnen met een klassieke bus, de theatrale torenklim van de St Jan, het vlaamse pianoduo Symbiosis in het Tongerlohuys en de modelspoorbaan van Post B die in Mariadal het Roosendaal van 1936 presenteert.

De Oldtimer Vrienden Club Roosendaal brengt bezoekers kosteloos naar locaties. Er zijn rondleidingen door raadsleden in het oude raadhuis en in het Fractiehuis aan de Bloemenmarkt.

 

historisch torenspel

Wie de theatrale torenklim wil meemaken, reserveert via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (verzamelen een kwartier voor de voorstelling bij hotel Tongerlo).

Het spektakel biedt meer dan een torenklim: met ‘Tongerlotoneel’ en klokken ervaren deelnemers een spannend en historisch Roosendaals torenspel, klimmend naar de top en het carillon.

Gezien de kleine ruimte in de toren is er beperkte toegang, maximaal 16 personen per voorstelling. De speeltijden zijn zaterdag 11:00, 12:30, 14:00, 15:30 uur, Zondag 13:00, 14:30, 16:00 uur.