DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Een bietenvork voorwerp van de maand september

Op de roze kubus in de etalage van het Heemhuys aan de Bergsestraat lag de afgelopen maand weer een voorwerp. Het was een bietenrooivork zonder steel overigens. Die werd gebruikt bij het rooien van suikerbieten, voederbieten en cichorei. We kregen twee goede oplossingen binnen waaronder die van Jos Huijbregts.

Jos Huijbrechts, oud-Wouwenaar, die ook rondleidingen verzorgt in het Vlas- en Suikermuseum in Klundert, leverde een goede oplossing in. ,,Op de foto heeft hij twee uitsteeksels, maar er zijn er ook met een uitsteeksel en dat kan zowel links als rechts zitten. Bij een vork voor de suikerbieten zijn de tanden ca. 15 cm lang en staan ca. 5 cm uit elkaar. Voor voederbieten of cichorei zijn de tanden ca. 25 cm lang en staan ca. 2 cm uit elkaar. De lengte kan erg variëren. Men was afhankelijk van wat voor materiaal de smid had liggen. Gezien de lengte van de vorken op de foto is deze, denk ik, voor cichorei of voederbieten gebruikt.” Tot zover de deskundige aan het woord. Hij verdient meteen ook het prijsje dat we voor de juiste oplossing beschikbaar stelde!

 Tot 1 november ligt er een nieuw voorwerp op de roze kubus bij de VVV. Op de foto is te zien welk voorwerp dat is. Uit de goede inzendingen trekken we een winnaar en die krijgt een prijsje van heemkundekring De Vierschaer. Deelnemen is gratis. U kunt een formulier inleveren in het Heemhuys/VVV, Bergsestraat 1 in Wouw, maar u mag ook per mail reageren op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (tot en met 31 oktober).