DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Column dierenkliniek De Schelde: Anaalklieren

Problemen met de anaalklieren bij de hond komen vrij regelmatig voor. De meest voorkomende uiting is het ‘sleetje rijden’, waarbij de hond met zijn achterwerk over de grond schuurt (zie afbeelding), of veel bijten bij de staart/anus.

 

We spreken eigenlijk altijd over anaalklieren, maar in feite zijn het twee zakjes die op 4 en 8 uur naast de anus zitten. Via een afvoergangetje wordt het geproduceerde vocht naar de anus afgevoerd waar het meegaat met de ontlasting. De geur van het geproduceerde vocht wordt gebruikt als een communicatiemiddel tussen honden. Normaliter worden de anaalzakjes geleegd door de druk van de ontlasting die langs komt, maar ook bij schrik of opwinding kunnen ze geleegd worden. Er zijn soms honden die ze niet goed legen (bijv. door zachte ontlasting). Dan ontstaan er problemen door overvulling van de anaalklieren. Indien er niet op tijd wordt ingegrepen, kan dit leiden tot een ontsteking en soms een abces.

Sommige honden hebben slechts een enkele keer last van overvulde anaalklieren, de overvulde anaalzakken kunnen dan met de hand leeg geknepen worden. Bij ontstoken anaalklieren zal de dierenarts in ieder geval antibiotica meegeven (kuur afmaken!). In geval van een anaalklierabces zal het abces, al dan niet onder narcose, gespoeld moeten worden. In het uiterste geval kan het verstandig zijn om de anaalklieren operatief te laten verwijderen zodat de hond definitief van de problemen af is. Deze operatie geeft risico op een complicatie namelijk dat zo'n ingreep soms kan leiden tot incontinentie.

Preventief kan een vezelrijke voeding bijdragen aan het "gezond" houden van de anaalklieren. Door de vezels wordt de ontlasting wat harder en neemt bij het poepen dan de vloeistof uit de anaalklieren makkelijker mee naar buiten.

Het is overigens niet aan te raden om thuis zelf preventief de anaalzakken leeg te knijpen, zo kan het juist zijn dat een rustige anaalzak geïrriteerd en ontstoken raakt; laat dit soort handelingen over aan de dierenarts of paraveterinair!

Bij vragen over of vermoeden van ontstoken anaalklieren kunt u ons altijd bellen.

Dierenkliniek De Schelde

Zoomvlietweg 8, 4751 TC Heerle

Wouwsestraatweg 1, 4622 AA Bergen op Zoom

Tel. 0165-328516