DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Column Orthomedic Wouw: Nederlanders wachten te lang

In Nederland hebben zo’n twee miljoen mensen last van rugpijn en/of nekpijn. Uit cijfers van het RIVM is gebleken dat dit vaak iets meer vrouwen dan mannen zijn. Opmerkelijk is dat van de twee miljoen mensen met klachten maar ongeveer de helft naar de fysiotherapeut of huisarts gaat.

Lage rugklachten zonder uitstraling komt het meest voor en het aantal klachten neemt toe naar mate mensen ouder worden. Mensen van 85 jaar of ouder hebben relatief het meest last van rugklachten.Volgens het Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie is rugpijn van alle tijden en beweegt het aantal mensen met klachten mee met de bevolkingsgroei. Oorzaken wisselen vaak per geval.Om rugpijn te voorkomen is bewegen erg belangrijk. Hierbij is het belangrijk dat er bewogen wordt in alle richtingen. Dus niet alleen gewicht heffen of wandelen, maar een combinatie van verschillende activiteiten. Stil zitten is een grote veroorzaker van rugklachten. Mensen zitten tegenwoordig massaal stil en vaak al op jonge leeftijd. Denk hierbij aan computeren, spelen met gsm, achter een bureau of in een auto. Vaak gaat rugpijn weer vanzelf over binnen een aantal dagen. We adviseren om in beweging te blijven als rugklachten ontstaan. Probeer zoveel mogelijk door te gaan met dagelijkse activiteiten, dus ook werken. Als de klachten na een week niet over zijn kan een fysiotherapeut helpen met behandeling en begeleiding.Veel Nederlanders wachten te lang als er fysieke klachten zijn, ruim 56% wacht minstens een aantal weken voordat ze contact opnemen met een fysiotherapeut. Hiervan wacht zelfs 34% een maand en zo’n 22% loopt langer dan een maand door met zijn of haar klachten.De grootste reden is dat mensen hopen dat de klacht vanzelf over gaat, anderen bezoeken liever eerst de huisarts of vrezen voor mogelijk hoge kosten door een bezoek aan de fysiotherapeut.Verder blijkt dat veel mensen niet weten hoe ze bij de fysiotherapeut terecht moeten komen en weten veel mensen niet dat je ook zonder verwijzing van de huisarts mag komen. 34% Van de mensen denkt dat fysiotherapie onder een eigen risico valt, dit is alleen voor zorg uit de basis verzekering.

U kunt dus direct naar de fysiotherapeut en dat is vaak wel verstandig om klachten te verminderen en in de toekomst klachten te voorkomen. Vaak bent u met een paar adviezen en tips weer snel op de goede weg.

Heeft u verder vragen over fysiotherapeutische behandeling of verschillende mogelijkheden? Bel dan naar 0165-329555,app naar 0618544796 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Altijd binnen 24uur geholpen!

 

Orthomedic Wouw