DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Column dierenkliniek De Schelde: Nieuws over vlooien- en tekenbestrijding

Vlooien en teken blijven vervelende kriebelbeesten bij honden en katten. Voor katten is met name de tekenbestrijding altijd wel lastig geweest; de meeste tekenmiddelen die bij honden zeer effectief en veilig gebruikt kunnen worden, zijn NIET geschikt voor katten in verband met giftigheid.

Wat kan men wel gebruiken voor teken bij katten? Allereerst pipetjes met de werkzame stof fipronil (effipro, frontline, etc.). Dit middel is veilig, redelijke werking tegen vlooien, maar werkt slechts matig tegen teken. Dan zijn er seresto-bandjes, die zeer goed en veilig werken tegen vlooien en teken. Heel veel katteneigenaren blijven bandjes ongewenst vinden, omdat zij bang zijn (ten onrechte) dat hun dier zich kan verhangen aan deze bandjes. Wel is een klein percentage katten gevoelig voor het materiaal van de band met soms eczeem in de hals tot gevolg.

Sinds een paar jaar is er een nieuwe pipet voor katten op de markt met een goede werking tegen vlooien en teken. De werkzaamheid is 3 maanden, en in de PLUS uitvoering ook meteen als ontworming te gebruiken! Een keer per kwartaal klaar met een pipet! Ook zijn er tabletten (credelio) voor de kat;  werken veilig en effectief bij katten.
Dan nog kort de mogelijkheden voor honden op een rijtje:
Er zijn de bekende pipetjes, die elke maand tussen de schouderbladen moeten worden gedruppeld; wij hebben gekozen voor advantix met een goede werkzaamheid en een acceptabele prijs. Daarnaast is een serestoband ook een heel goede mogelijkheid; werkt 7-8 maanden lang en is in vergelijking met andere middelen relatief goedkoop. En sinds een jaar of 5 bestaan er ook tabletten tegen vlooien en teken; veilig, makkelijk toe te dienen (lekker!) en effectief. Wij hebben gekozen voor nexgard; werkt een maand, zodat u makkelijk kunt onthouden; nieuwe maand? Behandelen! Kortom, uw huisdier hoeft nooit meer last te hebben van kriebelend ongedierte; in overleg met ons hebben wij een oplossing voor u op maat!

Dierenkliniek De Schelde

Zoomvlietweg 8, Heerle

Wouwsestraatweg 1, Bergen op Zoom

Te.. 0165-328516