DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Sluipwespen gaan in het Karrenmuseum strijd aan met houtworm!

Het Karrenmuseum start dit jaar met een wel heel bijzondere behandeling van haar collectiestukken. In een afgesloten ‘labo’ worden 4 voertuigen behandeld tegen houtworm én wel met…sluipwespen! Kom vanaf 1 juli een kijkje achter de schermen nemen en laat je onderdompelen in de daarvoor vaak verborgen leefwereld van het insect.

Sluipwespen?

Collectiebeheerder Dieter van Mol stelt meteen gerust: “Sluipwespen hebben weinig te maken met echte wespen. Het lijken eerder kleine muggen. Toch zijn deze piepkleine insecten op hun eigen manier dodelijk efficiënt. Ze zijn in staat om de larve van de kleine klopkever (Anobium punctatum), beter bekend als ‘houtworm’, op te sporen in het hout. Met een ingenieuze legboor verlammen ze de houtworm en laten ze hun eitjes achter. De larve van de sluipwesp voedt zich aan de houtworm en vliegt vervolgens uit, waarna de cyclus zich herhaalt.”

Proefproject

Het Karrenmuseum voert de behandeling uit in samenwerking met restauratiebedrijf Remmen.  De collectiestukken waarop de sluipwespen worden losgelaten, zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van afwerkingslagen en eerdere behandelingen met pesticiden. “Op deze manier kunnen we testen welke factoren invloed hebben op de doeltreffendheid van de sluipwesp”, vervolgt de collectiebeheerder. “De eerste lading van 400 sluipwespen is intussen losgelaten. Vanaf nu monitoren we op regelmatige basis het effect van de sluipwespen. Op basis van dit proefproject kunnen we nagaan of we de behandelingsmethode op grotere schaal zouden kunnen toepassen.”

InsectenLabo

De behandeling met sluipwespen is op zich niet zichtbaar. Maar daar heeft het museum een creatieve oplossing voor bedacht. “We wilden we dit project zo toegankelijk mogelijk maken voor het publiek”, zegt publiekmedewerker Cleo Loos. “Daarom hebben we de behandelingsruimte ingericht als een ‘Insectenlabo’. In deze nieuwe tentoonstellingsruimte kan je door kijkvensters de voertuigen zien die worden behandeld. Tegelijkertijd kom je er alles te weten over sluipwespen, klopkevers, zilvervisjes en tal van andere insecten.

We willen op deze manier de duurzame behandelingsmethode met sluipwespen aangrijpen om  mensen bewust te maken van de cruciale rol die insecten spelen in ons ecosysteem. Daarom hadden we een hele reeks interessante activiteiten op het programma staan om in het museum de week van het insect onder de aandacht te brengen. Omwille van de corona-maatregelen kunnen deze activiteiten helaas niet plaatsvinden. In het insectenlabo kan je wel binnentreden in de wereld van het insect. Met een vergrootglas in de hand leer je er allerlei leuke weetjes over insecten.”

Schatten van Vlieg

Voor een leuke uitstap met het gezin kan je deze zomer deelnemen aan de zoektocht naar de Schat van Vlieg. Tijdens deze creatieve doe- en zoektocht leer je niet alleen het Insectenlabo kennen, maar kan je ook zelf aan de slag. Bouw mee aan een reusachtig insectenhotel en timmer mee aan je eigen droomkar. Meer informatie vind je terug op de website van het Karrenmuseum: www.karrenmuseum.be.