DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Het voorwerp van op de roze kubus was een ‘stekerset’

Op de roze kubus in de etalage van het Heemhuys aan de Bergsestraat lag weer een nieuw voorwerp. Het was een set met metalen steekvormpjes. Deze gekartelde steekvormen werden gebruikt om uit plat gerolde deeg koekvormpjes te steken.

 

Deze set van zeven zat oorspronkelijk in een metalen blik, maar die is in de loop der tijd verloren gegaan.

Veel zullen ze nu niet meer gebruiken, maar vroeger was het voor veel huisvrouwen een terugkerende bezigheid. Vaak op de zaterdagmiddag werd er iets speciaal gebakken om op de feestelijke zondag iets extra’s te kunnen serveren. Soms haalden die gekartelde koekjes de zondag niet eens, want als ze nog beetje warm waren, waren ze eigenlijk op z’n lekkerst.

 

Tegenwoordig kennen we gekartelde koeken nog wel zoals de Jodenkoek en de Gevulde Heer, maar die komen vaak zo uit de fabriek. Ook bij bakkers waren deze ‘stekerdozen’ vaak in gebruik.

We kregen weer verschillende oplossingen binnen, maar die waren niet allemaal goed. Iemand dacht dat het een zevengatenzaag was en een ander vermoedde vormen voor het maken van borstplaat. Na loting kwam Jack van Dorst uit Wouw als winnaar uit de bus.

Inmiddels ligt er een nieuw voorwerp op de kubus en u kunt tot 31 juli de oplossing insturen. Oplossingen kunnen ingeleverd worden bij de VVV in Wouw. Maar ook per mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanaf 1 augustus proberen we weer een nieuw voorwerp op de roze kubus te plaatsen.