DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Lambertuskerk in Wouw weer 'veilig' te bezoeken!

Wist u dat in Wouw een van de mooiste kerken van West-Brabant staat? De sfeer, het licht, de sobere inrichting en de bouwstijl; u waant zich in een compleet andere wereld. Niets wijst er op dat deze kerk pas in 1951 is ingewijd. De oude kerk van Wouw is namelijk in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest.

De oude kerk herbergde een bijzondere schat: hier stonden 17e-eeuwse koorbanken, bekend van het fotoboek van Martien Coppens, afkomstig uit de Bernardusabdij in Hemiksem (B). Toen dit cisterciënzerklooster tijdens de Franse revolutie opgeheven werd (1797) en de abdijkerk werd afgebroken, kon men gelukkig de koorbanken redden en zijn ze via een omweg in 1827 in Wouw terecht gekomen.

Daar hebben ze ruim een eeuw gestaan. Toen de kerk in 1944 door de Duitsers met fosforgranaten in brand werd gestoken konden parochianen nog net op tijd de 32 beelden uit de koorbanken redden. Deze beelden hebben allemaal een mooie plaats in de nieuwe kerk gekregen.

Deze beelden zijn tijdens de zomermaanden iedere zondagmiddag te bewonderen.

Over de koorbanken en de band van Wouw met de cisterciënzers van de Bernardusabdij is tevens een tentoonstelling te bekijken.

Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur geopend en toegang gratis. Meer informatie www.Bernardusdagen.nl