DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Column dierenkliniek De Schelde: Kreupelheden bij hond en kat

Wat doet u als uw huisdier mank loopt? De meeste mensen kijken een lichte kreupelheid een paar dagen aan. Zoals ze dat ook voor zichzelf zouden beslissen; even rust houden helpt vaak goed. Natuurlijk is bij een ernstige kreupelheid (niet belasten van een poot) het verstandigst om direct een bezoek in te plannen bij uw dierenarts; mogelijk is er sprake van een botbreuk of -scheurtje.

Ook indien de kreupelheid na een paar dagen rust niet overgaat, kunt u beter een afspraak maken. Het is dan verstandig om de patiënt de dag van de afspraak 's morgens geen eten te geven; indien er namelijk aanvullend onderzoek met röntgenfoto’s nodig zijn, dan kan er zonder problemen een roesje gegeven worden en hoeft u niet een 2e maal terug te komen voor dit aanvullend onderzoek. 

Veel rassen hebben zo hun veel voorkomende problematiek; jonge snelgroeiende grote honden hebben nogal eens last van enostosis=groeipijn. Ook zien we bij grote rassen op jeugdige leeftijd geregeld elleboogdysplasie (groeistoornissen in en rond de ellebogen) of heupdysplasie (heupkoppen die te los in de kom liggen). Minirassen, zoals chihuahua's, hebben weer vaker last van knieschijven die naast de groeve liggen (patellaluxatie). En de 'voetbalknie' of de kapotte voorste kruisband (knie) zien we vaker bij honden met een steile stand van de achterpoot (chowchow bijvoorbeeld) maar zeker ook bij allerlei andere rassen; deze aandoening kan erin sluipen maar ook acuut voor kreupelheid zorgen na een onverwachte draai tijdens spelen.

Bij katten zien we natuurlijk kreupelheid ten gevolge van een ongeluk (uit het raam vallen of een aanrijding) met nogal eens de heup uit de kom. Minder bekend is de artrose die ook bij katten vanaf middelbare leeftijd veelvuldig voorkomt; meer dan 50% van de oudere katten heeft deze aandoening.

Al met al een goede reden om ook bij kreupelheden uw dierenarts te bezoeken!

 

Dierenkliniek De Schelde

Zoomvlietweg 8, Heerle

Wouwsestraatweg 1, Bergen op Zoom

Tel. 0165-328516