DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Column advocatenkantoor Wouw: Publiek in de rechtszaal

Nu de gerechtsgebouwen coronabestendig zijn gemaakt en normale fysieke zittingen weer mogelijk zijn, is het ook weer mogelijk om als bezoeker zittingen bij te wonen. Maar dit is wel aan een aantal voorwaarden verbonden.

Om het bezoeken van zittingen op veilige wijze mogelijk te maken, is voor ieder gerechtsgebouw een maximum aantal bezoekers vastgesteld waarbij de anderhalvemeter-norm gewaarborgd blijft.

 

Procespartijen krijgen uiteraard voorrang, daarna de pers. De ruimte die dan nog over is, is bestemd voor belangstellend publiek.

Om te zorgen dat de capaciteit niet wordt overschreden, moet de toegang per e-mail worden gereserveerd. De bevestiging die bij toekenning van het verzoek per mail wordt gestuurd, moet bij de ingang getoond worden om binnen te komen.

Eenmaal binnen zijn de daar getroffen voorzieningen duidelijk zichtbaar. Er zijn looproutes aangebracht, met schermen tussen de looproutes op plaatsen waar het wat smaller is. De balies waarachter de rechtbankmedewerkers zitten zijn (extra) afgeschermd. En ook in de rechtszalen zelf zijn schermen aangebracht indien partijen anders niet op voldoende afstand kunnen zitten. In de grotere zalen is dat niet nodig.

Met al deze maatregelen is het mogelijk om op veilige wijze in de gerechtsgebouwen te werken en deze te bezoeken.

Toine Dielissen

Advocatenkantoor Wouw