DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Column Orthomedic Wouw: Knieklachten

Knieklachten zijn een veel voorkomend probleem bij jong en oud. Zo zijn er verschillende soorten knieklachten, bijvoorbeeld chronische klachten of acute knieklachten. Waar de oorzaak ook ligt, elke pijn in het lichaam is vervelend.

Het verschil tussen acute knieklachten en chronische knieklachten heeft te maken met de tijdsduur dat de klacht aanwezig is. Indien klachten langer dan 3 maanden bestaan, kun je spreken van chronische klachten. Bij klachten korter dan 6 weken, word er gesproken over een acute knieklacht. Voorbeelden van een acute knieklacht zijn bijvoorbeeld een gescheurde kruisband of meniscus, maar ook een pijnlijke knie na een zware wandeling van een week geleden. Bij chronische knieklachten moet je denken aan instabiliteit van een knie na bijvoorbeeld een operatie of langdurige pijn door bijvoorbeeld slijtage(artrose). Veel mensen denken bij chronische klachten dat deze niet meer kunnen verdwijnen, maar in de meeste gevallen zijn chronische klachten ook goed te behandelen. Spiergerelateerde klachten zijn bijvoorbeeld vaak goed te behandelen met dry needling of stabliteitstraining.

 

De meeste knieklachten komen dan ook voor bij intensieve sporters en/of 'ouderen'. Sporters hebben vaak te maken met acute klachten zoals hierboven beschreven. Oorzaken van knieklachten zijn erg uiteenlopend. Bij een acute klacht kan je denken aan verdraaien van de knie, een trauma, instabiliteit van de knie, maar ook bijvoorbeeld een groeispurt bij jongeren kan een oorzaak zijn van knieklachten. Bij chronische klachten ligt de oorzaak vaak bij overbelasting, artrose, overgewicht of een (aangeboren) standsafwijking.

 

Vaak hebben de ouderen last van chronische knieklachten, bijvoorbeeld een slijtage van de knie. Zorg dus dat jouw knieklachten niet chronisch worden en voorkom op latere leeftijd een prothese. Laat je knie snel onderzoeken en/of behandelen, want iedereen wil toch actief en fit oud worden.

 

Heb jij last van je knie of vragen over knieklachten? Bel ons dan op 0165-329555 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..