DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Het voorwerp op de roze kubus was een wetsteenhoes

Op de roze kubus in de etalage van het Heemhuys aan de Bergsestraat lag in oktober een voorwerp waar we jammer genoeg geen reactie op kregen. Het was een houten opberghoes voor een wetsteen of slijpsteen.

 

De slager gebruikte die om zijn messen tijdens het slachten van een varken scherp te maken. Vroeger werden er bij burgers en boeren aan huis nog varkens geslacht om in de wintermaanden vlees ‘in de kuip’ te hebben. Dat werd met zout gepekeld en bleef zo een tijdlang goed. Worsten werden gedroogd en aan stokken tegen de zoldering gehangen en in de week na het slachten werden de lekkerste verse stukken vlees gegeten. In de tijd van het Rijke Roomse leven, werd ook een goed stuk vlees op de pastorie afgeleverd. We kregen het voorwerp in bruikleen van Dianne Melis. Er waren ook metalen en leren opberghoezen in gebruik, maar dit exemplaar zou ook gebruikt zijn.

 

Op dit moment ligt er een ander voorwerp op de kubus bij het Heemhuys/VVV in Wouw. Veel mensen van boven de 50 zullen dat vast nog herkennen, maar ook jongeren die er hun oma misschien wel eens mee aan de slag hebben gezien. Dit nieuwe voorwerp ligt er tot 30 november en de oplossing kunt u op een briefje schrijven bij de VVV in Wouw aan de Bergsestraat 1. Maar ook per mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deelname is gratis en onder de goede oplossers verloten we een prijsje. Vanaf 1 december ligt er weer een nieuw voorwerp op de roze kubus.