DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Huisvesting voor Stichting Molen Johanna en Heemkundekring Huijbergen

Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs ingestemd met het plan om een onderkomen te realiseren voor Stichting Molen Johanna Huijbergen en de Heemkundekring Huijbergen. Dit zal op het terrein van molen Johanna komen en de kosten hiervoor bedragen € 90.750,-.

 

Achtergrond

 

De exploitatie van molen Johanna in Huijbergen ligt sinds januari 2019 in handen van een molenstichting. Zij organiseren activiteiten en stellen de molen open voor publiek. Een onderkomen ontbreekt momenteel echter. Daarnaast is de heemkundekring gevestigd in het voormalige gemeentehuis, maar zijn er andere plannen voor dit pand en wordt er naar een ander onderkomen gezocht.

Wethouder Van Agtmaal: “Met het realiseren van een onderkomen op het terrein van molen Johanna worden twee vliegen in één klap geslagen: Er is een nieuw onderkomen gevonden voor de Heemkundekring én zij kunnen samen met Stichting Molen Johanna verdere activiteiten ontwikkelen waarmee bezoek aan de locatie bevorderd wordt.”

Huisvesting

 

Het gebouwtje zal bestaan uit een ruimte om bezoekers te ontvangen en een ruimte om te exposeren. Ook zal een beperkte horeca- en toiletruimte gerealiseerd worden. Daarnaast wil men hier ook in de molen vervaardigde producten gaan verkopen (zoals het onlangs gemaakte pannenkoekenmeel). Bij de bouw zal gekeken worden naar het gebruik van duurzame bouwmaterialen.

 Financiën

 

Voor de kern Huijbergen is een resterend iDOP-budget (integraal Dorpsontwikkelings-budget) gereserveerd van €190.162. Dit kan tot 31 december 2020 besteed worden aan projecten die in lijn zijn met de eerder geformuleerde plannen van het iDOP en de leefbaarheidsagenda van het dorpsplatform. De plannen voor het onderkomen van de molenstichting en heemkundekring passen hierin en kosten € 90.750,-. Wethouder Van Agtmaal: “Wanneer er meer bezoekers naar de locatie komen, kunnen de molenstichting en heemkundekring hieruit ook inkomsten genereren. Deze financiën kunnen ingezet worden voor het reguliere klein onderhoud en de energielasten van het nieuwe onderkomen. Het groot onderhoud zal door de gemeente gedaan worden.”