DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Maarten van der Velden reisgenoten op de fiets

 

              

       Een uitstapje met een privé-gids,

       die op bijzondere plekken een

      verhaal vertelt.

 

Een fietsexcursie langs SCHILDERACHTIGE VERZAMELDE BOMEN op weg naar SCHATTEN IN DE BODEM (Wouwse Plantage en Huijbergen).

Maarten van der Velden fietst op afspraak en reservering zowel met Belgische als Nederlandse gasten (senioren). Met of zonder picknick.

De levensrollen van Maarten van der Velden

 

Zijn wieg stond in 1948 in een polder in Noord-Brabant (NL). Met een economisch-administratieve opleiding (1967) verdiende hij volledig en gedeeltelijk (er was een basisinkomen) zijn brood tot 2013. Zijn belangstelling voor de Franse taal (particuliere opleiding) bracht hem in 1996 naar een leven van 17 jaar al wandelend in de bergen en in de dalen in Frankrijk. Na een vrijetijdsopleiding als gids in de Noorder Kempen (B) (2001) gastheer op de Brabantse Wal (Woensdrecht NL) in de vorm van een Bed & Breakfast (tot 2013), tuinexcursies en een aantal omzwervingen probeert hij nu met kleinschalig toerisme of Reisgenoten op de fiets als privé-gids nog wat ‘jeu’ (zwier of sier) aan het leven te geven.

 

Kleinschalig toerisme na corona

Het is niet meer hutjemutje. Wij gaan iets opnieuw ontdekken. Buiten, wandelen of fietsen in de natuur. Minder verre reizen, maar dichtbij. Lokaal en regionaal.

VERTREK UIT ESSEN (B)

Vanaf het parkeerterrein hoek Hemelrijk/Grensstraat nabij Herberg ‘Quarantaine’. Met picknick 10.30 uur. Terug om 14.30 uur. Zonder picknick 13.30 uur. Terug om 16.30 uur.

De fietstocht gaat allereerst langs grenspaal 241, waar een informatiebord is over de winning van turf. Daarna kunnen we op afstand (er is een grens) een blik werpen op schilderachtige bomen op een Belgisch particulier domein. Als we de tuinen van de kunstschilder Monet in Giverny (F) erbij halen, dan gaat het om de kleur. Hier gaat het om de vorm van de boom.

 

Na dit ‘intermezzo’ of artistieke pauze fietsen we over met bomen beschut fietspad langs de oude turfvaart De Zoom Halverwege dit fietspad trekt een gedenkteken over de winning van turf onze aandacht. Daarna komen we aan in het dorp Wouwse Plantage.

 

Dan gaat het verhaal over de schilderachtige bomen over in een verhaal over DE NOESTE ARBEID MET BODEMSCHATTEN:

 

Veen – turf en leem – steen. Loofbossen en productiebos (hout), akkerbouw en een enkele veehouderij.

Na een Belgische baron op landgoed Wouwse Plantage verschijnt de Belgische industrieel (zand en glas) met aanzien (Paul Emsens uit Lommel) in het gebied. Deze produceerde hout en steen in zijn Plantage. Na zijn overlijden blijft het landgoed in familiebezit.

Na enkele afstapjes met uitleg over de omgeving komen we in Huijbergen aan. Voor de liefhebbers van een picknick is er in deze omgeving wel een picknickbank te vinden, waar een ‘revitalisering’ of voorziening van etenswaren plaats vindt. Dan komt de  verwennerij voor de gasten door een belegd  broodje van een slager uit Huijbergen. Of zij kiezen voor een warm soepje uit Maarten’s veldkeuken. Of beide.

 

‘Na een rondje Huijbergen’ fietsen we over allerlei weggetjes naar de Ouwe Velden en over een half verhard pad langs natuurgebied Hopmeer terug naar het beginpunt.

De kosten: Begeleiding en organisatie

 

22,50 euro per persoon (bij 4 personen).

Kosten privé-gids bij 2 personen: 32,50 euro per persoon. Exclusief fietshuur.

Indien gewenst (reserveren en vooraf betalen is noodzakelijk):

 

 

Luxe belegd broodje keuze uit Bouche

fleurie (gezond en kleurrijk Frans versierd) of Vlaamse picknick (heerlijk gesausd broodje): 5 euro p.p.

 

Uit Maarten’s veldkeuken (picknick):

1 kopje warme soep en 1 flesje mineraalwater 3 euro p.p. Onderweg een sneetje Wouwse Klinkerkoek en een kopje koffie of thee 2 euro p.p.

Belgische patisserie is beperkt mogelijk

 

(corona): warme huisgemaakte appeltaart of apfelstrudel Quarantaine plus kopje koffie of thee bij het begin- of het eindpunt 12,50 euro p.p.

Indien geopend een eetcafé in Huijbergen: Lunchschotel 10 euro p.p. excl. drankjes.

 

We houden rekening met de coronamaatregelen. En het programma kan hierdoor aangepast moeten worden. Na een boeking volgt een schriftelijke bevestiging van het secretariaat. Een reservering is rond met een aanbetaling per bank van 50%. Het restant dient voor de aanvang van de excursie contant of per bank betaald te worden.

Maatwerk, de gids met een verhaal.

Wilt u fietsen zonder begeleiding van een gids en toch op een bepaalde af te spreken plek de gids met een verhaal te ontmoeten. De gids kost dan de eerste twee ¼ uren bij 4 personen 10 euro p.p. Elk volgende ¼ uur bij 4 personen 3 euro p.p.

Thema’s, keuze uit:

Grenspaal 241 – bruggetje Hollandsedreef (turf – verzamelde bomen).

Beeldje Houthakker – Kiekendreef (Paul Emsens).

Staartsestraat – grenspaal 244 Essen Molenhoek (B) (geschiedenis en de grens). Bespreek een en ander met het secretariaat.

Boekingen en informatie: Voor contact kunnen belangstellenden een terugbelafspraak maken met een sms, voicemail of een briefkaart aan het secretariaat/administratie:

De Eglantier 115, NL 4707 AB Roosendaal

tel. +31(6)41923324