DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Woonzorg voor ouderen. Als thuis wonen moeilijk wordt

 

Ouderen kunnen met hulp van mantelzorgers en thuiszorg steeds langer thuis wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving. Toch zijn er ook situaties waarin thuis blijven wonen steeds lastiger wordt en uiteindelijk écht niet meer gaat. Zo kan iemand moeite krijgen met de dagelijkse routine, zich steeds vaker terugtrekken uit het sociale leven of een gevaar vormen voor zichzelf door bijvoorbeeld ronddwalen. Een fijne woonplek in een verpleeghuis biedt dan een uitkomst. Toch is een keuze voor een nieuwe woonplek niet zo gemaakt, er komen veel praktische en emotionele zaken bij kijken.  

Passende zorg 

 

Patricia Waller Diemont is zorgconsulent bij Compartijn, een woonzorgorganisatie met meerdere particuliere woonhuizen voor ouderen met dementie of fysieke gezondheidsproblemen. Patricia: “Je wil dat je dierbare ergens woont waar hij of zij zich thuis voelt en waar de best passende zorg beschikbaar is. Als alles op stel en sprong geregeld moet worden is de nood vaak te hoog om nog uitgebreid te zoeken. Het is daarom fijn om eerder op zoek te gaan, namelijk wanneer de eerste tekenen zich aandienen.” 

Soorten woonvormen 

Nederland kent een veelvoud aan woonvormen voor ouderen: van zelfstandig tot volledig verzorgd en van privaat tot particulier. Voor iedere zorgbehoefte en leefstijl is er een passende woonvorm. Op internet zijn veel zorgorganisaties in de gewenste regio te vinden. De gemeente, huisarts en andere zorgverleners kunnen hier ook bij helpen. De website van een zorgorganisatie geeft vaak al een goed beeld over de visie en missie, sfeer en mogelijkheden voor zorg en juiste ondersteuning. Op www.zorgkaartnederland.nl staan waarderingen van bewoners en hun naasten. Zo kan vanuit huis al een eerste selectie gemaakt worden.  

Indicatie 

Om de juiste zorg te ontvangen is een Wlz-indicatie nodig. Vaak kan een woonzorgorganisatie ondersteunen bij deze aanvraag. Eerst wordt de zorgbehoefte bepaald, daarna kan de Wlz-indicatie aangevraagd worden bij het CIZ. De benodigde zorg wordt betaald door het regionale zorgkantoor. Zonder een Wlz-indicatie is het vaak niet mogelijk om in een particulier- of regulier verpleeghuis te gaan wonen.  

Bezichtiging 

Een nieuw thuis kiezen kan pas echt na een bezoek aan het woonhuis. Neem rustig de tijd om sfeer te proeven en vragen te stellen. Bespreek van tevoren wat belangrijk is voor je en zet eventuele vragen op papier. Een nieuw thuis kies je zorgvuldig. Ondanks de corona-maatregelen kan er soms een rondleiding plaatsvinden. Natuurlijk op 1,5 meter afstand en op een moment dat past in het programma van die dag. Patricia: “Tijdens de kennismaking bespreken we de medische- en sociale omstandigheden. Maar nóg belangrijker is dat een nieuw thuis goed voelt.”  

Juiste match 

Het is belangrijk om wederzijds uitgebreid kennis te maken voordat de keuze voor een nieuwe woonplek wordt gemaakt. Patricia: “Om de nieuwe bewoner écht goed te leren kennen plannen veel woonzorgorganisaties een huisbezoek in. Tijdens zo’n bezoek worden de dagelijkse dingen én bijzonderheden van iemands leven besproken zodat ze weten wat een bewoner nodig heeft, waar hij/zij van houdt en er een écht thuis geboden kan worden. Alleen dan weet je zeker dat de juiste match gevonden is.” 

Meer informatie

Wilt u ook wonen in Huize Roosdael? Neem dan contact op met de heer des huizes Nico Meesters via 06 - 832 99 201 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of kijk op de website: www.compartijn.nl.

Laan van Henegouwen 67a | 4701 CP Roosendaal