DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Triggerpoints

Iedereen heeft wel eens last van een stijve nek of zware schouders. Bij de meeste mensen gaan deze klachten dan ook weer vanzelf over. Maar wat als die pijnklachten aan blijven houden? Fysiotherapie kan u daarbij helpen.

 

Myofasciale technieken zijn bijvoorbeeld bindweefseltechnieken en dry needling. Deze technieken worden vaak gebruikt binnen de fysiotherapie. Myofasciale pijn is pijn die veroorzaakt wordt door triggerpoints in spieren en het omliggende bindweefsel. ‘Myo’ betekend spier en ‘fascia’ is dan het bindweefsel om spiervezels heen en tussen spieren in. Triggerpoints zijn een veel voorkomende oorzaak van uitstralende pijn. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van triggerpoints bij mensen met pijnklachten heel groot is. Bij maar liefst 30% tot 93% van de pijnklachten zijn triggerpoints aanwezig.

 

Elke spier in uw lichaam kan myofasciale pijn veroorzaken. De pijn kan zwaar, zeurend en drukkend aanvoelen maar ook tintelingen en een doof gevoel veroorzaken. Ook krachtverlies, stijfheid, bewegingsbeperkingen of overgevoeligheid van de huid kunnen symptomen zijn van myofasciale pijn. Hoewel deze klachten vaak zeer hinderend kunnen zijn en vervelende pijn kunnen veroorzaken, kan een arts of specialist vaak geen oorzaak vinden. Röntgenfoto’s of andere onderzoeken brengen deze klachten niet aan het licht. Verschillende studies hebben dan ook aangetoond dat myofasciale pijn een van de meest over het hoofd geziene oorzaak is van (chronische) pijnklachten.

 

Een triggerpoint is een kleine, voelbare, verharding in een spier die vaak pijnlijk is als er op wordt gedrukt. Het is een plaatselijke verkramping van een aantal spiervezels, deze trekt strak en dat wordt een hypergevoelig punt. Deze punten kunnen dus zorgen voor uitstralingspijn of hoofdpijn. De uitstralende pijn gaat vaak naar een andere plek, soms ver weg van het triggerpoint. Hoewel u vaak zelf niet kan aanwijzen waar de pijn precies vandaan komt, is het voor een geschoold fysiotherapeut heel goed mogelijk om de bron van de klachten op te sporen. Als therapeut herkennen we in uw verhaal één of meerdere pijnpatronen en kunnen we heel gericht de bijbehorende triggerpoints opsporen.

 

Herkent u zichzelf in het bovengenoemde verhaal en heeft u deze klachten?

 

Neem dan contact op met OrthoMedic Wouw voor advies en behandeling. Ook voor vragen naar aanleiding van dit artikel kunt u contact met ons opnemen via onderstaand telefoonnummer of e-mail adres.

 

0165-329555

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.