DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Grachtenproject Kasteel van Wouw van start

Met een symbolische eerste schop in de grond is het grachtenproject van de gemeente Roosendaal, Waterschap Brabantse Delta en Stichting Kasteel van Wouw op 22 juli van start gegaan. 

Wethouder Inge Raaijmakers en stichtingsvoorzitter Kees Hoendervangers zetten in de toekomstige binnengracht van de oude burcht de schop in de grond en daarmee werd het project in gang gezet. In een kort woordje prees de wethouder vooral de inzet van de vrijwilligers van de Stichting Kasteel van Wouw die al jaren werk verrichten op de Kasteelweide. Ze omschreef ook het doel van het plan: waterberging, zodat het dorp niet onder water loopt en op die manier kan ook voorkomen worden dat het gebied te snel verdroogt. Daarnaast zag de wethouder een mogelijkheid om Wouw toeristisch op de kaart te zetten. ,,Veel van de vrijwilligers hebben overdag nog een baan, maar hier vinden ze op zaterdag een tweede ‘baan’,” prees de wethouder de belangeloze inzet van de vrijwilligers. Voorzitter Kees Hoendervangers ging in reuzenstappen door de historie van het Wouwse kasteel. Een historie die al in het jaar 1000 begon. Hij noemde het een knutselkasteel, omdat er door de vroegere bewoners eeuwenlang veranderingen en uitbreidingen aangebracht zijn. Na het officiële gedeelte werd een bezoek gebracht aan de restanten die nu overal op het terrein te vinden zijn. Daarna was het aan de firma Bartels uit Moerstraten, die het project uit gaat voeren, om aan de slag te gaan. Voor 1 december moet het project, waaronder ook twee poelen en een natuurgebied vallen, helemaal gereed zijn.

Rondleidingen

 

Vanaf nu is het ook mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding op het terrein. Die rondleidingen vinden plaats op zaterdag om 11.00 uur. Aanmelden kan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er kunnen maximaal 25 mensen per keer mee, dit in verband met corona. Op zaterdag 11 september (Open Monumentendag) zijn er twee rondleidingen. Eén om 11.00 uur en één om 14.00 uur. De rondleidingen zijn gratis, maar de stichting hoopt op een vrijwillige bijdrage, zodat ook in de toekomst plannen voor herstel van de muren uitgevoerd kunnen worden. Dan kan men met eigen ogen zien hoe immens groot het complex is met vier torens, twee poorten, een oude burcht en bijgebouwen met een omvang van het Bergse Markiezenhof.