DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Nispen: aardgasvrij in eigen regie

 

In Nispen heeft een groep bewoners het initiatief genomen om de energietransitie door de Nispenaren zelf vorm te laten geven. Zij vormen het Nispens Energie Collectief (NEC). Het bewonersplatform is aanjager en de gemeente Roosendaal ondersteunt het initiatief. Door de ligging op afstand van de stedelijke bebouwing van Roosendaal ligt het voor de hand om voor Nispen een breder scala aan alternatieve energievoorzieningen te beschouwen dan voor de dichter bebouwde wijken van Roosendaal.

Onder leiding van het NEC gaan de bewoners onderling in dialoog om hun gedachten te laten gaan over een toekomstig duurzaam Nispen. Daarbij staat vooraf niets vast: de bewoners worden uitdrukkelijk uitgenodigd om hun fantasie volledig de vrije loop te laten. Centraal staat de vraag: “Hoe ziet er volgens u een duurzaam Nispen uit?” Het NEC hoopt hiermee zoveel mogelijk lokale kennis op te halen, boven water te krijgen waaraan de Nispenaar gehecht is, hoe eventuele, lang gekoesterde wensen (bijv. ten aanzien van veiligheid, leefbaarheid, groenvoorzieningen) in toekomstige plannen kunnen worden meegenomen. Dit vanuit de overtuiging dat alleen dàn de toekomstige transitie kan rekenen op brede steun vanuit de bevolking. Brede steun, niet alleen in de vorm van een gevoel van eigenaarschap van een toekomstige energievoorziening, maar mogelijk zelfs als mede-eigenaar van een autonome Nispense energiemaatschappij.

Het Nispens Energie Collectief start de open dorpsdialoog in oktober 2021. Gedurende een aantal avonden in dorpshuis Nisipa kunnen de bewoners in een zogenaamde ´vrije ruimte´ met elkaar in gesprek gaan en hun gedachten en ideeën kenbaar maken. Daarbij zijn alle denkbeelden welkom, zeker ook die van mensen met vragen en/of twijfels.

In een latere fase worden de opgehaalde ideeën teruggegeven en getrechterd tot één of meer uitvoerbare plannen. Dan is de tijd aangebroken om deskundigen te gaan raadplegen, elders een licht op te steken en direct betrokken partijen in de planvorming te betrekken.

Op deze manier hoopt Nispen op zijn eigen vertrouwde wijze een start te maken met een duurzame, aardgasvrije toekomst.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Naam: Leo Maas

Adres: Fazantstraat 1, 4709 AW NISPEN

Tel: 06 20 97 60 23

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.