Week van de Veiligheid
Van 11 t/m 17 oktober 2021 staat Nederland in het teken van veiligheid tijdens de Week van de Veiligheid. Ook in Roosendaal geven we ieder jaar tijdens deze week extra aandacht aan veiligheid. Dit jaar heeft de Week van de Veiligheid het thema: ‘Ben jij voorbereid op criminaliteit?’ Criminelen zoeken sinds de komst van corona andere, slinkse manieren om geld van mensen af te troggelen. Met name digitale, oftewel cybercriminaliteit neemt een grote vlucht. Met verschillende activiteiten en campagnes proberen we zoveel mogelijk inwoners, van jong tot oud, te informeren over de signalen van crimineel gedrag en hoe zij zich hiertegen kunnen weren. Onderstaand een overzicht van activiteiten en campagnes tijdens de week.
BuurTent
Op verschillende tijden en locaties zetten we samen met de Politie en buurtpreventieteams de BuurTent op. Bij de BuurTent kunnen inwoners in gesprek over hoe zij de veiligheid in de eigen buurt ervaren. En wat ze eventueel zelf kunnen doen om de veiligheid en leefbaarheid
Lees meer...
Op 30 september 2021 heeft het jaarlijkse Sinterklaasoverleg plaatsgevonden tussen het Sinterklaascomité van Roosendaal en de burgemeester. De Sinterklaasintocht op 13 november kan dit jaar, binnen de landelijke maatregelen van dat moment, alsnog veilig en verantwoord doorgaan. Zoveel mogelijk als vanouds.
Op de locaties de Zwaaikom en de Markt gaat gewerkt worden met toegangsbewijzen in de vorm van polsbandjes, die van tevoren aangevraagd kunnen worden. Hierover wordt op een later moment meer informatie gegeven. De route die de Sint en zijn gevolg verder afleggen wordt aangemerkt als een doorstroomevenement. Sinterklaas ‘stroomt’ door het publiek. We vragen wel iedereen de Sint niet te volgen op de gehele route. De vergunningen worden hiervoor aangevraagd en het moet binnen de landelijke maatregelen van dat moment passen.
Burgemeester Han van Midden: “De Sinterklaasintocht in Roosendaal is van grote feestelijke waarde voor ouders en hun kinderen. Daarom vonden wij ook dat iedereen dat verdient dit jaar, ook
Lees meer...
Heerle – Op donderdag 7 oktober is er weer een nieuw Parkinson Café West-Brabant. Dit keer behandelen we het onderwerp: Slikstoornissen en Parkinson.
Logopedisten Dominique van Oosterbos en Annelies van Diepen gaan met u in gesprek over dit onderwerp en laten stukjes zien van de aflevering van Parkinson TV: Slikstoornissen en Parkinson.
Waar en wanneer?
Het Parkinson Café West-Brabant vindt elke eerste donderdag van de maand plaats in het Dorpshuis De Schalm, Herelsestraat 100 in Heerle. De Schalm is gevestigd in de Gertrudiskerk, de ingang bevindt zich in de Herelsestraat. U bent van harte welkom. De inloop is vanaf 13.30 uur. Het Parkinson Café start om 14.00 uur tot 16.00 uur. In de omgeving kunt u gratis parkeren.
Parkinson Café West-Brabant is een initiatief van het samenwerkingsverband van Thuiszorg West-Brabant, Groenhuysen, Surplus Zorg, Bravis Ziekenhuis, tanteLouise, Van Broekhoven Fysiotherapie, ParkinsonNet Roosendaal, ParkinsonNet Bergen op Zoom en de Parkinson Vereniging.
Lees meer...
Dit jaar viert Sint-Catharinadal in Oosterhout haar 750 jarig bestaan. Rondom dit jubileum worden er activiteiten georganiseerd in Wouw, Breda en Oosterhout.
In Wouw wordt het jubileum op zaterdag 16 oktober gevierd met een (orgel)concert in de Lambertuskerk. Burgemeester Han van Midden verwelkomt de zusters uit Oosterhout namens het gemeentebestuur. De Sint-Catharinadal vindt haar oorsprong in Wouw. Vandaar dat het park in Wouw ook Sint-Catharinapark heet. De zusters waren 50 jaar geleden ook te gast in Wouw. Het (orgel)concert op 16 oktober wordt georganiseerd door de gemeente in samenwerking met Stichting Orgelfonds Wouw en het kerkbestuur. Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal maakt het mede mogelijk.
De optredens worden verzorgd door Crossbones Trombones uit België en SaxOranje uit Wouw. Crossbones Trombones brengt het programma “Slide’n Pipes”, een samenwerking tussen het ensemble en organist Ignace Michiels. De kaartverkoop gaat op 27 september van start. Kaarten zijn vanaf dan te koop bij de VVV in Wouw en Roosendaal. Ze kunnen ook besteld worden via: Dit e-mailadres
Lees meer...
Festival Roosendaal Danst! is een jaarlijks terugkerend festival en deelt van 24-26 september een weekend lang de passie voor het dansen. Op 24 september starten we met een bijzondere videoclip, gevolgd door het officiële openingswoord van wethouder Toine Theunis. Daarna is hedendaags theatraal urban danswerk te zien. Dans staat drie dagen lang centraal in theater de Kring, met als thema ‘Identiteit’. Het festival is onderdeel van het jaarproject ‘Racisme, Diversiteit en Identiteit’.
Wat valt er zoal te beleven?
Vrijdagavond 24 september 19.00 uur: solovoorstelling van Danstheater AYA, gevolgd door een duet van Tomas Ntamashimikiro, een jonge, aankomende maker uit Brussel.
Zaterdag 25 september 14.30 uur en 19.00 uur: de rode loper wordt uitgerold voor leerlingen van amateurscholen uit Roosendaal en Vlaanderen. Tussendoor zijn optredens van dansprofessionals.
Zondag 26 september 14.00 uur: senioren uit Roosendaal betreden het podium en dansen de danzon, een gezelschapsdans geïnspireerd op de Cubaanse cultuur. Dit project wordt
Lees meer...
Hoogste opbrengst sinds collecte van 2013
Collectanten KWF Roosendaal halen € 25.002,46 op
ROOSENDAAL – De collectanten van KWF Roosendaal hebben tijdens de collecteweek van 5 tot en met 11 september € 25.002,46 opgehaald. Dit is het hoogste bedrag sinds de collecte van 2013. Astrid Aarts, voorzitter van KWF Roosendaal is dan ook blij met de opbrengst. “We kunnen hiermee een echt verschil maken voor betere zorg voor kankerpatiënten en (preventief) onderzoek naar genezing van kanker.”
KWF Roosendaal is actief in Roosendaal, Nispen, Wouw, Wouwse Plantage, Heerle en Moerstraten. In bijna elke wijk en dorp heeft KWF Roosendaal collectanten en wijkhoofden. Astrid Aarts: “Namens het bestuur wil ik nog maar eens gezegd hebben hoe trots ik op hen ben. Ze hebben ook dit jaar weer veel werk verzet. Het is vrijwilligerswerk, maar niemand beschouwt het als vrijblijvend. Dat is zo fijn om te merken. Samen hebben we gezorgd voor deze mooie opbrengst.”
Ook collecteren?
Wie
Lees meer...
Tijdens de Kinderboekenweek van 6 t/m 17 oktober kun je worden wat je wil en alvast dromen over later. Behalve dat je natuurlijk van alles kunt lezen over beroepen en over wat je allemaal kunt worden, organiseert de Bibliotheek West-Brabant ook verschillende leuke activiteiten. Je kunt theatershows bijwonen of meedoen met de workshop ‘Feestje in de bieb’. Ook kun je in alle vestigingen de ‘Worden wat je wil speurtocht’ doen. In de theatershow ‘Koos en Toos en het Talenten Toverloket’ zorgen Koos en Toos voor een wervelende, interactieve show waarin je alles kunt worden wat je wil. Maar wat als je nog niet weet wat je worden wil? Ook kun je naar de theatervoorstelling ‘Worden wat je wil’. Maud heeft nergens zin in. Ze vindt alles saai en weet niet wat ze wil worden. Uit verveling pakt ze een rode draad op en besluit deze te volgen. Tot haar schrik staat ze ineens oog in
Lees meer...
Vanaf vrijdag 1 oktober 2021 voert de gemeente Roosendaal, samen met de horeca ondernemers in het centrum, het gebruik van polsbandjes in. Dit in navolging van de succesvolle start met polsbandjes in Breda en Oosterhout. Hiermee wordt de controledruk bij de horecagelegenheden verlicht en een bezoeker van diverse horeca hoeft nu niet meer bij iedere horecagelegenheid de CoronaCheck app te laten zien. Bij het centrale checkpoint kan men de CoronaCheck app en een geldig legitimatiebewijs laten zien, waarna een polsbandje gegeven wordt. Hier kan de hele avond de horeca mee bezocht worden.
Het checkpoint, waar op basis van de CoronaCheck app een polsbandje kan worden gehaald, is gevestigd in het pand, Markt 28. Het checkpoint is open van 19:00 uur tot 23:00 uur op vrijdag en zaterdag. In de vijf weekenden tot 1 november 2021 worden de polsbandjes uitgegeven. Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken op basis van de dan geldende
Lees meer...
Landelijk meer dan 100 Klimaatburgemeesters al aangemeld voor Nationale Klimaatweek
Roosendaal, 30 september 2021 – Nederland telt inmiddels 111 ‘Klimaatburgemeesters’. De oproep van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft voor veel aanmeldingen gezorgd. Maar het ministerie zoekt nog een Klimaatburgemeester in gemeente Roosendaal. Op 28 oktober start de allereerste Nationale Klimaatweek. In die week (die loopt t/m 5 november) laten we zien wat er in Nederland allemaal al gebeurt, maar ook wat er nog nodig is om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is op zoek naar Nederlanders die zich al inzetten voor een beter klimaat. Maak jij het verschil in jouw gemeente? Meld je dan aan!
Op de eerste dag van de Nationale Klimaatweek (NKW) wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van het Nederlandse klimaatbeleid. Tijdens de Nationale Klimaatweek vraagt het ministerie op allerlei manieren aandacht voor
Lees meer...
In de gemeente Roosendaal mag je zijn wie je bent. Daar werken we als Regenbooggemeente al hard aan. Helaas ervaren veel lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI+-ers) nog steeds een gevoel van onveiligheid en uitsluiting, een gebrek aan acceptatie. Met het actieprogramma Roosendaal Regenbooggemeente maakt Roosendaal werk van bewustwording en acceptatie van LHBTI+-ers. Rondom Coming Out Day op 11 oktober wordt hier een extra publiciteitboost aan gegeven.
Wethouder Klaar Koenraad: “Drie gebeurtenissen deze zomer maakten dat ik dacht we zijn er nog lang niet! Het EK voetbal, waarbij de regenboogkleuren door de FIFA werden gebannen uit stadions. De anti-homowetgeving in Hongarije, die het land terug naar de middeleeuwen stuurt. En de 14-jarige Frédérique die werd aangevallen, gewoon om wie ze is. We zeggen dan allemaal wel “je mag zijn wie je bent”, maar deze -en veel meer- voorbeelden lijken het tegenovergestelde te bewijzen. Meningen zijn uitgesprokener, er ontstaan ‘kampen’
Lees meer...
Vanaf heden kunnen de inwoners van Roosendaal terecht op www.regionaalenergieloket.nl/roosendaal voor alle informatie rondom energiebesparing en verduurzaming van woningen. De gemeente heeft een abonnement genomen op dit loket om haar inwoners te voorzien van vrijblijvende informatie.
Wethouder Klaar Koenraad: ‘Middels het Regionaal Energieloket willen wij onze inwoners informeren over wat zij kunnen doen aan de verduurzaming van hun woning. Ook bieden we onze lokale initiatieven, zoals de STER, een plek op ons loket. Hiermee bundelen we alle informatie op het gebied van energiebesparing op één plek. Hiermee proberen we energiebesparing makkelijker en toegankelijker te maken. Samen werken we aan een duurzaam Roosendaal’.
Op de website van het Regionaal Energieloket kan u als inwoner van de gemeente Roosendaal informatie vinden over hoe u uw woningen kunt verduurzamen. Denk hierbij aan informatie over bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen, maar ook informatie over subsidiemogelijkheden, lokale initiatieven en vakspecialisten in uw buurt. Ook kunt u telefonisch contact
Lees meer...
In opdracht van Provincie Noord-Brabant voert Heijmans Infra Regio Zuidwest onderhoud uit aan het asfalt van de provinciale weg N262.
De N262 zal vanaf de onderdoorgang Churchillpoort in Roosendaal tot de Belgische grens geheel afgesloten worden. Dit is noodzakelijk zodat de onderhoudswerkzaamheden veilig en conform de eisen kunnen worden uitgevoerd.
De werkzaamheden vinden plaats:
Vrijdag 15 oktober 2021 – vanaf 19.00 uur t/m (uiterlijk) maandag 18 oktober 2021 – 05.00uur (als reserveweekend hanteren we het weekend van vrijdag 29 oktober 2021 t/m maandag 1 november 2021).
De Rotondes Nispenseweg en Heijbeeksestraat zullen voor het overstekend plaatselijk verkeer gedurende de gehele werkperiode toegankelijk zijn vanaf 06.00uur tot 18.00uur en worden daarna afgesloten om de werkzaamheden te kunnen uit voeren.
Let wel: de werkzaamheden kunnen enkel doorgaan mits de weersomstandigheden dit toe laten.
Lees meer...