DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

H e r d e n k i n g W e l b e r g

 

               

 

http://www.canadays.nl/wp-content/uploads/2017/06/logo-bevrijding-brabantse-wal-groot-300x147.png.                            http://www.canadays.nl/wp-content/uploads/2017/08/logo.png

 

                                                           4  n o v e m b e r  2018

 

 

 

 

Op zondag 4 november aanstaande om 15:30 uur begint de officiële herdenking van de bevrijding in 1944 van Welberg en Steenbergen en de slachtoffers die daar bij vielen. De strijd bij Welberg in 1944 was het laatste grote gevecht in Brabant van de Slag om de Schelde. Welberg en Steenbergen werden ruim een week later bevrijd dan Woensdrecht en Bergen op Zoom, daarom is de herdenking te Welberg steeds de laatste van de herdenkingen op de Brabantse Wal. De herdenking vindt plaats bij het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg te Welberg.

 

De herdenking op Welberg is feitelijk een eenvoudige herdenking in de sereniteit van het toenmalige battlefield. Het is de bedoeling dat iedereen die naar de herdenking komt op eigen wijze hulde aan de toenmalige slachtoffers brengt door het leggen van een zelf meegebrachte bloem. Namens de gemeente Steenbergen legt  Burgemeester Van den Belt een bloemstuk. Een afvaardiging van het Canadian Royal Legion is aanwezig net als een afvaardiging van de Canadese Ambassade.  Aan het eind van de herdenking kan ieder die dat wil de klok van het monument mee luiden. Dat luiden gebeurt dan feitelijk samen met Canada waar de mensen van het South Alberta Light Horse regiment op hetzelfde moment hun Ceremonial Bell -die ze eerder vanuit de Steenbergse gemeenschap als geschenk uit dankbaarheid kregen- luiden.

 

De herdenking op Welberg krijgt vorm en inhoud dankzij de leden van de werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg, van het Pastoraal Team van de Steenbergse St. Anna parochie, van de  Welbergse J.F. Kennedy scouting groep, van de veteranen uit de gemeente Steenbergen en van die gemeente Steenbergen. Na afloop is het napraten -en samen vooruit kijken naar 75 jaar bevrijding in 2019- onder een kop koffie aan de Canadezenweg 2.

 

Iedereen is, vanuit de Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg en de Stichting |Bevrijding Brabantse Wal, van harte uitgenodigd om deze herdenking bij de klok aan de Canadezenweg bij te wonen.