DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Bakker Croonen strijdt voor kwaliteit!

Wouw / Roosendaal – Brood- en Banketbakkerij Croonen heeft inmiddels weer vier jaar een vestiging aan de Kloosterstraat in Wouw. Bakkersvrouw Janny Croonen heeft hier de leiding. Aan de Hulsdonksestraat in Roosendaal staat haar man, bakker Gerard Croonen, 21 jaar aan het roer. Gerard: “Het gaat goed, de lijn is nog stijgende, maar je moet er wel voor vechten!” Bakker Croonen is geen prijsvechter, hij strijdt voor kwaliteit.

 

 Ambachtelijk

Aan de Hulsdonksestraat 48 te Roosendaal wordt al sinds 1914 brood en banket op ambachtelijke wijze gemaakt. In het begin door de heer Buijs, later door de heer Stols en sinds 1992 door bakker G. Croonen. Elke dag, behalve op zondag, staat Gerard om 00.30 uur op en op vrijdag werkt hij zelfs de hele nacht door. Het bakkerspaar werkt zonder rem rijskast, een soort grote koelkast waarin je een dag ervoor je deeg kunt bewaren om het de andere dag te kunnen afbakken. Gerard: “Wij willen écht ambachtelijk werken en we kopen niets kant en klaar in, zoals veel bakkers tegenwoordig doen. Bij ons duurt het traject tussen de zak bloem en het gebakken brood vier uur; in de fabriek twee uur.” Janny: “Wij mengen alles zelf, op gevoel. Het mengsel gaat de weegmachine in en vervolgens de kneedmachine. Het deeg wordt daarna in de punt rijskast gelegd, waar het 45 minuten blijft liggen. Hierna maakt de opmaakmachine van de lange flap deeg een rol, welke na die behandeling in het bakblik gaat, dat vervolgens een uur in de rijskast ligt. Tenslotte wordt het brood gebakken in de rotatieoven.” Gerard: “Door dit vier uur durende proces komen smaak en aroma optimaal naar voren.” Brood- en Banketbakkerij Croonen is een erkend leerbedrijf voor leerling-bakkers. In de loop der jaren hebben al veel leerlingen er de fijne kneepjes van het vak geleerd.

Kwaliteit

Bakker Croonen maakt dagelijks zo’n 35 verschillende soorten brood, waaronder speltbrood, Bourgondisch brood, oerbrood en molenbrood, waarvoor het meel nog echt met molenstenen wordt gemalen. Andere specialiteiten van de bakker, die ook alle soorten taart en gebak maakt, zijn van oudsher zijn worstenbrood en appelflappen. Exclusief verkrijgbaar bij Brood- en Banketbakkerij Croonen zijn de Brabantse Broeders: roomkoeken omhuld met Victoriabeslag en bestrooid met poedersuiker. Croonen bakt ook steeds iets nieuws. Nu zijn dit bijvoorbeeld petit pains met tuinkruiden of gedroogde tomaten. Alles wat bakker Croonen bakt, is gemaakt van de kwalitatief betere grondstoffen en dus gezonder. Gerard: “Bij ons betaal je weliswaar iets meer, maar dat kun je ook proeven! Grote bakkerijen zien zich, door de prijzendruk die de supermarkten hanteren om een grotere winst te halen, gedwongen om steeds goedkopere grondstoffen te gebruiken. Denk daarbij aan meel dat eigenlijk niet meer voor de consument bestemd is, waaraan dan weer allerlei geur- kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd om er een enigszins aanvaardbaar product van te maken. Consumenten zijn zich hier dikwijls niet van bewust en kiezen, mede door de huidige crisis, vaak voor het goedkopere product. Ik ben van mening dat je dagelijks voedsel het laatste is waarop je moet bezuinigen, je stopt het tenslotte in je eigen lichaam!”

Kinderfeestjes

Gerard Croonen is ambachtelijk bakker in hart en nieren en zijn enthousiasme draagt hij ook graag op anderen over. Al 18 jaar doet hij dit op een leuke manier, namelijk door het geven van kinderfeestjes. Bijna elke week is er een groep kinderen van de partij. Gerard organiseert de feestjes samen met gepensioneerde bakker Frans Koopman. Gerard: “Zo’n feestje duurt twee uur. Hierin leren de kinderen wat er in deeg zit, bijvoorbeeld dat er gist in zit en wat de gist voor functie heeft en dat het in werkelijkheid een bacterie is. Dat vinden kinderen dan vies, waarna ik ze vertel dat er ook goede bacteriën zijn. Er worden samen met de kinderen broodjes gekneed. In de tijd die het duurt voordat de broodjes vervolgens klaar zijn, worden er eierkoeken versierd met snoepjes en slagroom. Als de broodjes tenslotte uit de oven komen, mogen de kinderen ze allemaal mee naar huis nemen. Succes gegarandeerd!”

Brood- en Banketbakkerij Croonen,

Kloosterstraat 4, 4724 EE Wouw, tel. 0165-303555

Openingstijden: Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur, op dinsdag van 8.00 tot 13.00 uur en op zaterdag van 7.00 tot 16.00 uur

Hulsdonksestraat 48, 4703 AS Roosendaal, tel. 0165-535323

Openingstijden: Van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 7.00 tot 16.00 uur.