DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Kwaliteit speelt de hoofdrol in Restaurant de Bloemkool

Bergen op Zoom – “Een niet te grootschalig restaurant met een eigen gezicht dat kwaliteit biedt tegen een goede prijs, blijft zeker bestaan”, is de stellige overtuiging van Toon Bosters, chef en eigenaar van restaurant de Bloemkool in Bergen op Zoom, dat hij samen met zijn vrouw Rianne Otter runt. In antwoord op de crisis besteedt hij nog meer aandacht aan kwaliteit in zijn keuken, waar al pertinent geen poedertjes en pakjes gebruikt werden, maar waar alles zelf gemaakt wordt.

 

Wegrestaurant

Het beroep van restauranthouder is er bij Toon ingebakken. In 1960 begon opa van vaders kant café de Bloemkool in het bestaande horecapand aan de Wouwsestraatweg. Destijds was dit nog gelegen aan de ‘grote weg’ richting Zeeland. Opa Toon was er gastheer en oma Lies stond in de keuken. Je kon er terecht voor een kop tomatensoep, een halve haan en een Dame Blanche voor vijf gulden vijftig. In 1972 nam zoon Stij de zaak over. Zijn vrouw Bep hielp ook mee. Stij nam een chef-kok in dienst en maakte er een meer culinair café-restaurant van. In 2001 nam huidige eigenaar Toon de zaak over van zijn vader Stij. Hij maakte er , samen met zijn Rianne, een Bourgondisch specialiteitenrestaurant van met de sfeer van een ouderwetse, oergezellige Brabantse herberg.

 

Specialiteiten

Toon: “Wij bieden een goedlopend driegangen menu met een negen keuze voorgerecht en een negen keuze hoofdgerecht, gevolgd door een vierkeuze nagerecht, voor slechts 26,50 euro. Dit menu heeft de naam ‘Roosjes menu’ en is genoemd naar onze dochter Roosje van bijna 3 jaar. Daarnaast serveren we Thijs’ menu, genoemd naar onze zoon Thijs van 6. Thijs’ menu is een menu, waarbij gekozen kan worden uit drie voor-, drie hoofd- en twee nagerechten met net wat luxer ingrediënten, bijvoorbeeld een hoofdgerecht van hertenrugfilet, tegenover een hertenbout op Roosjes menu. Thijs’ keuzemenu kost 33,50 euro. De menu’s bestaan uit seizoensgebonden specialiteiten, zoals bijvoorbeeld de bloedworst van slager Maurice Vos uit Heerle, en we maken veel gebruik van streekproducten, zoals bijvoorbeeld vlees van Walchers damhert. Acht keer per jaar verandert de kaart, waarbij elk seizoen veel vertrouwde gerechten terugkeren, maar waar ook altijd weer wat nieuws te ontdekken valt. Elke vrijdag is het hier visdag met Provençaalse vissoep, vis van de dag en Dame Blanche voor 20 euro. We maken alles zelf, van de vissoep tot en met het ijs en we hebben drie of vier soorten zelfgebakken brood in huis. In het voorjaar, van begin april tot en met eind juni, staan er onder andere weer voorjaarsgroenten en lamsvlees uit Zeeland op het menu en niet te vergeten de drie A’s: asperges, ansjovis en aardbeien, waarmee mijn vader in de jaren zeventig als grap is begonnen.”

Restaurant de Bloemkool, Wouwsestraatweg 146, 4623 AS Bergen op Zoom, tel. 0164-233045, www.debloemkool.nl

Met eigen, gratis parkeerterrein.

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag geopend vanaf 17.00 uur (de keuken vanaf 18.00 uur). Op maandag gesloten.