DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

De Wijkagent is niet zo zichtbaar, maar wel beschikbaar!

Sinds twee jaar is Chris van der Veen (48) de wijkagent in de dorpen Wouw, Wouwse Plantage, Moerstraten, Heerle en Nispen. 

In 2001 kwamen er voor het eerst ‘wijkagenten’ in de dorpen, omdat het besef kwam dat door de voortgaande reorganisatie bij de politie de afstand tussen het publiek en de politie te groot werd. In 1994 waren alle kleinere politieposten namelijk opgeheven om centraler te gaan werken vanuit teambureaus. Sinds die tijd is die centralisatie, een landelijke ontwikkeling, nog voortgezet. Zo zijn de politieteams van de gemeenten Rucphen, Roosendaal, Halderberge en Moerdijk bijvoorbeeld samengevoegd tot één politieteam met het hoofdkantoor in Roosendaal. 

Oom agent

Chris van der Veen wordt in zijn werk als wijkagent ondersteund door hoofdagente Christel de Graaf, die ook graag wijkagent wil worden. Chris is vanaf 1983 werkzaam bij de politie, waar hij begon als agent en later jarenlang (zeden)rechercheur in het district Bergen op Zoom was. Voor hij wijkagent werd in de dorpen, was hij tien jaar wijkagent in Roosendaal. Chris: “Wijkagent ben ik geworden omdat ik graag ‘op straat’ werk en direct in contact sta met de mensen.” Denk je aan een wijkagent, dan krijg je een bepaald beeld voor ogen en dat is eigenlijk ‘oom agent’, die regelmatig een rondje maakt door het dorp of door de wijk en die goed op de hoogte is van wat er zich zoal afspeelt qua overlast en criminaliteit. Kortom, een zichtbaar vertrouwd gezicht. De realiteit is anders. Hoewel Chris altijd aanwezig probeert te zijn op momenten dat het nodig is, zoals bij evenementen als de wandelvierdaagse in Wouw en de Hel van De Pin, is zijn beschikbaarheid belangrijker dan zijn zichtbaarheid. Hij kan immers niet overal tegelijk aanwezig zijn. Chris: “Beschikbaar ben ik via het algemene nummer van de politie: 0900-8844. Heb ik geen dienst dan kun je een terugbelverzoek indienen. Voor rechtstreeks contact kun je ook gebruik maken van mijn e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..” Dringende zaken meldt men via 0900-8844 of 112. Als het even kan wachten via de mail, omdat Chris natuurlijk niet altijd aan het werk is.

Burgerparticipatie

Naast de toenemende centralisatie, is er nog een andere landelijke ontwikkeling gaande en dat is dat de overheid zich steeds meer terugtrekt en meer burgerparticipatie verlangt. Chris: “Ook de politie zoekt nauwe samenwerking met andere partners. Heel belangrijk daarin zijn de buurtpreventieteams, de ogen en oren van de buurt. Wij vangen boeven doordat burgers ons tijdig en goed alarmeren! En dat mag ook via 112 als het gaat om zogenaamde WOS–feiten: woninginbraak, overval en straatroof. Deze staan vet op de agenda van de politie, omdat ze veel indruk maken op de slachtoffers. Het is goed om als burger uit je luie stoel te komen en verdachte zaken aan de politie te melden. Ingrijpen moet je echter aan de politie overlaten. Het gaat om horen, zien en melden.” Als wijkagent is Chris goed op de hoogte van wat er zich afspeelt in de dorpen door regelmatig overleg met o.a. de dorpsraden, de gemeente en uiteraard de buurtpreventieteams. Ook houdt hij bij wat er in het politiesysteem gemeld wordt. Chris: “Buurtpreventieteams bestaan hier sinds ongeveer anderhalf jaar. Toch kun je al zien dat het effect heeft, zo waren er  in Wouw vorig jaar maar liefst 56% minder woninginbraken door een toename in het aantal tijdige meldingen!” Ook de nauwe samenwerking met de gemeente en andere partners werpt zijn vruchten af. Omdat ‘rottigheid niet stopt bij de grens’, werkt de wijkagent tevens samen met de politie in Essen. In België heeft men een Buurt Informatie Netwerk (BIN) dat de politie informeert en ook daarmee onderhoudt Chris van der Veen contact. Dus hoewel veel burgers zijn gezicht niet kennen, is de wijkagent wel degelijk druk voor hun bezig!!!