DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

BADU sieraden, specialist in exclusieve herdenkingssieraden

Roosendaal – BADU sieraden, ofwel edelsmid Babs van der Hoorn – Dusseldorp, is specialist in het ontwerpen en vervaardigen van exclusieve herdenkingssieraden.

Die exclusiviteit maakt de sieraden niet duurder dan bij de juwelier, omdat Babs haar atelier aan huis heeft en dus geen vaste kosten (als voorraad houden en de huur van een winkel) in de prijs hoeft door te berekenen. Het is nu drie jaar geleden dat Babs echt voor zichzelf is begonnen. Ze zit ruim dertig jaar in het vak: “Na mijn opleiding aan de vakschool in Schoonhoven, heb ik ruim 25 jaar voor enkele juweliers in Roosendaal en Bergen op Zoom gewerkt en daarnaast, na het behalen van de benodigde certificaten, les gegeven in edelsmeden in het volwassenenonderwijs in Roosendaal.” Nog steeds geeft de ervaren edelsmid les: een jaarcursus aan de School voor de Kunsten aan de Nieuwstraat in Roosendaal. In september start er weer een nieuwe. Ook houdt ze daar haar workshops, waarin deelnemers zelf een zilveren ring kunnen maken. Zo’n workshop duurt vier uur en kost gemiddeld 65 euro, waarbij het materiaal is inbegrepen.

Vingerafdruk

De edelsmid heeft een schat aan ervaring. Ze weet wat er te koop is, maakt gebruik van de nieuwste technieken en probeert allerlei materialen uit. “Goud en zilver blijven favoriet, je kunt het blijven vermaken. Mijn vak is een echt ambacht. Het is een stukje beeldhouwen wat je doet. Je kunt dingen nu weliswaar anders doen of sneller, de basis blijft hetzelfde.” Nu ze voor zichzelf begonnen is, maakt ze heel veel herdenkingssieraden. Babs: “Daarbij verwerk ik vaak oud goud van bestaande sieraden in een nieuw sieraad, dat overigens wel herkenbaar blijft. Tevens verwerk ik vaak vingerafdrukken, as en / of haar in sieraden. Een vingerafdruk kan in was gedrukt worden of in inkt, zoals op het politiebureau. Een wasmodel gips ik in, waarna ik de was verwarm en eruit laat lopen. Daarna wordt er goud of zilver in het gipsmodel gegoten. Een inktafdruk wordt ingescand en daarna ingebrand in edelmetaal. As wordt vaak in hangertjes of bolletjes op een ring gedaan of achter hars, bijvoorbeeld achter een edelsteen, verwerkt, net als haar. Ook worden er wel eens haren en tandjes van honden of katten gebruikt in sieraden. Ik heb zelfs wel eens een hanger gemaakt met een paardenkies!”

Uitvaartorganisaties bieden ook sieraden aan, waarin vingerafdrukken of as bewaard kunnen worden, maar BADU sieraden biedt meer mogelijkheden. Babs: “Ik maak alles maar één keer, bovendien heb ik aandacht voor het proces om tot een sieraad te komen. Dat doe ik samen met mensen! Ik volg het idee of ontwerp van de klant; samen komen we tot een mooi, dierbaar en uniek eindresultaat. Ik vind het belangrijk dat mensen kiezen wat bij hen past, zodat ze hun sieraad graag dragen. Kortom, mensen die meer willen dan een standaardsieraad kunnen bij mij terecht.” Ook voor reparaties en vermakingen kunt u bij BADU sieraden aankloppen. Babs van der Hoorn – Dusseldorp werkt op afspraak.

BADU sieraden, Babs van der Hoorn – Dusseldorp, Hoveniersberg 78, 4708 HB  Roosendaal, tel. 06-20579496, www.badusieraden.nl