DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Pera & Pasha, aanstekelijk creatief

Bergen op Zoom – Pera & Pasha, de grootste wolwinkel van Nederland, is neergestreken in Bergen op Zoom! “Welkom in ons kleurrijk paradijs”, klinkt het enthousiast uit de mond van een van de eigenaren, Oscar de Bruijn, in het winkelpand aan de Bredasestraat 10. En kleurrijk is het door de bollen wol en katoen in allerlei kleuren, die de kastenwanden aan de kant opvullen. In de winkel is garen te vinden van bekende merken als Scheepjeswol, Phildar en sinds kort ook van Stylecraft; maar vooral ook prachtige wol uit Turkije, die niet te koop is in reguliere winkels. Tevens heeft Pera & Pasha een eigen katoenlijn: Mr Cey.

Webshop

Oscar vertelt: “Het begon allemaal met mijn Turkse partner Cey (spreek uit als Jay) Mercan. Hij woont sinds vijf jaar in Nederland. Omdat hij aanvankelijk de taal nog niet goed sprak en daardoor niet goed aan het werk kon komen, begon hij, eigenlijk uit verveling, te breien en te haken. In Turkije leren alle kinderen haken en breien. Daarbij maakte hij gebruik van Turks garen. Enkele resultaten zette hij op Facebook en al gauw kreeg hij reacties van mensen, die ook graag zulke dingen wilden maken met dat mooie en apart gekleurde garen. Samen besloten wij toen om een grote partij in te kopen en deze via een webshop te gaan verkopen. Dat was in september 2013. Dit ging zo goed lopen dat het hele huis vol kwam te staan met partijen wol. Daarom begonnen wij op 1 mei 2014 onze wolwinkel aan het Emmapark in Pijnacker. Via onze Facebookpagina kregen we aandacht uit het hele land, wat weer zorgde voor een fikse uitbreiding van de winkel en de webshop. Omdat we ook veel aanvragen uit België en de grensstreek krijgen, zijn we nu in Bergen op Zoom neergestreken. Op 12 maart hebben we ook daar een ‘Pera & Pasha’ geopend. Klanten willen namelijk ook graag komen kijken en voelen wat ze kopen. Pera is de naam van een wijk in Istanbul waar Cey vandaan komt. In die wijk worden veel garens en stoffen verkocht. Alles mooi, goed en betaalbaar. Pasha staat voor luxueus. Pera & Pasha samen staat voor luxueus en betaalbaar: voor iedere portemonnee wat.

Creatief

De mannen zijn heel creatief. Oscar handwerkt ook, maar is vooral de manager. Cey is het creatieve brein. Zo ontwerpt hij bijvoorbeeld dekens, waarvan liefhebbers het patroon in delen, in 12 weken, via Facebook ontvangen. Dit noemt men een CAL (crochet-a-long). Ook heeft Cey een boek geschreven: ‘Hero en de draak’. Het is een voorleesverhaal voor kinderen, waaruit alle figuurtjes kunnen worden nagemaakt door ze te haken. Dat geeft dubbel plezier! In augustus komt het vervolg uit en Cey is ook bezig met een derde boek, waarvan de inhoud nog een goed bewaard geheim is.

Veel mensen volgen Pera & Pasha via Facebook; de pagina heeft ruim 37.000 ‘likes’! Via Facebook kun je niet alleen wol kopen, maar ook dagelijks volgen wat Oscar en Cey doen op handwerkgebied. Zo zijn zij verbonden met hun klanten; maar je kunt hen ook in levende lijve ontmoeten: Oscar is elke dinsdag aanwezig in Bergen op Zoom, Cey iedere donderdag. Samen zijn ze er op zaterdag. Elke dag aanwezig bij Pera & Pasha in Bergen op Zoom is vaste hulp Sabrina.

Op vrijdag van 10.30 tot 12.30 uur is het haak- en breicafé. Daar kun je naartoe om, onder het genot van een kopje koffie, hulp te krijgen bij handwerkproblemen. Binnenkort starten hier ook workshops: van basishaken en –breien tot en met sokken breien en pixelhaken; en haak-ins: waar gezellig samen gehaakt wordt. Oscar: “Breien en haken is niet meer stoffig en saai. Handwerken is inspirerend en plezierig! Oudere wolwinkels zijn vaak klein en erg vol, wij streven naar ruim, fris en overzichtelijk met voor ieder wat wils.”

Pera & Pasha, Bredasestraat 10, 4611 CG  Bergen op Zoom, tel. 0164-655594, www.perapasha.nl

Tegenover Kijkshop en ANWB-winkel

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.