DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

QTAC, een schot in de roos

Wouw – QTAC is de naam van de grootste airsoftwinkel in Nederland en deze is gevestigd in Wouw. De zaak is een schot in de roos geweest voor airsoftliefhebbers en –specialisten, het echtpaar Maurice en Suzanne Valentijn. In juli 2014 begonnen zij hun winkel aan de Omgang 25; inmiddels zijn zij, sinds april dit jaar, verhuisd naar een groter pand aan de Omgang 29, waar zij ook de beschikking hebben over een indoorschietbaan, een ruime werkplaats en een koffiecorner. Momenteel wordt de magazijnruimte uitgebreid om de groeiende voorraad te kunnen herbergen. In het Belgische Poppel openden de airsoftspecialisten een maand geleden zelfs een tweede zaak.

Serieus

Wat is nu airsoft? Maurice legt het uit: “Airsoft is de jongste tak van (lucht-)schietsport en sinds drie jaar legaal in Nederland. Naast airsoft heb je ook nog luchtbuks schieten en het bekende paintball. Bij airsoft wordt er met echt uitziende wapens geschoten met (bio) plastic balletjes. Je kunt gaan ‘skirmen’, dit is a.h.w. legertje spelen; of aan IAPS doen, dat is, al lopend over een parcours, schieten op vaste doelen. In opkomst is ARPS, dat is hetzelfde als IAPS, maar dan met dynamische doelen. Je kunt echter niet zomaar airsoft gaan beoefenen, zoals bijvoorbeeld met een (vrijgezellen)feestje gaan paintballen of laserschieten. Het is een serieuze sport, waarbij je goed moet opletten en waarvoor je de juiste vergunningen nodig hebt. Je kunt dus niet zomaar een airsoft apparaat kopen en direct de sport gaan beoefenen. Wel kun je als introducé deelnemen aan een evenement, zoals die wekelijks in Nederland gehouden worden op diverse evenemententerreinen. Je wordt dan ingedeeld bij een ‘team’ en je krijgt opdrachten. Op die manier kun je zien of de sport iets voor jou is.”

Specialiteit

Maurice zelf ging dertien jaar geleden met een kameraad mee en werd direct door de sport gegrepen. Hij beoefende deze sindsdien vooral in België. Twee jaar geleden maakte hij van zijn sport zijn werk met QTAC. De winkel waarvoor hij alle benodigde vergunningen en papieren in huis heeft. Maurice: “Onze grootste specialiteit is het maken van wedstrijdwapens. We gaan uit van een basismodel dat naar wens kan worden uitgebouwd. We verkopen alles voor de beginnende tot de gevorderde airsofter. We hebben een eigen merk, Progun, dat ontstaan is vanuit de werkplaats, waar we dus aanpassingen doen en onderhoud plegen. Daarnaast hebben we topmerken als H&K, Krytac en WE in huis. Uiteraard verkopen we ook de bijbehorende kleding ofwel ‘tactical gear’.”

Eng’

Gevaarlijk is de sport niet, mits je uiteraard de regels in acht neemt en de juiste (bescherming)kleding draagt. Zoals dat eigenlijk dus bij iedere sport het geval is. Maurice: “Het enge imago dat aan de sport kleeft zou ik graag weg willen nemen. Het publiek dat de sport beoefent is qua leeftijd tussen de 18 en 70 jaar oud en komt uit alle lagen van de bevolking: van monteur en tandarts tot overheidsambtenaar. 80% bestaat uit mannen, 20 % uit vrouwen. Er bestaat een bepaalde terughoudendheid onder mensen, maar QTAC is een legale sportwinkel, waarvan er weliswaar niet veel zijn, maar waar eenieder met belangstelling van harte welkom is om eens een kijkje te komen nemen!”

QTAC, Omgang 29, 4724 EN Wouw, tel. 0165-201050, www.qtac.nl

Openingstijden: dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 17.30 uur, op vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Op zondag en maandag gesloten.