DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Het voordeel van Aerden Juwelier

Essen – De zussen Kristine en Evelyn Aerden, eigenaars van Aerden Juwelier in Essen, hebben in België een eindejaarsactie lopen, die zij ook hun Nederlandse klanten van harte gunnen! De actie houdt in dat klanten met een bon van de juwelier 10% korting krijgen bij aankoop van een nieuw juweel of uurwerk. Nederlandse klanten kunnen van dit voordeel nu ook profiteren als zij de bon uit deze Krant uitknippen en meenemen naar de zaak in Essen.

Open atelier

Bij Aerden Juwelier zijn niet alleen juwelen van merken als Auro (trouwringen), Amici, Trésor, Beheyt Jewels en Naiomy Silver, en horloges van Seiko, Danish Design, Festina en Casio te koop; beide dames zijn tevens ambachtelijk goudsmid. In hun eigen open atelier achter de winkelruimte verrichten zij herstellingen, zowel aan gouden als aan zilveren sieraden (ze hoeven dus geen werk uit te besteden), en (ver)maken zij juwelen. Ook ontwerpen zij zelf nieuwe stukken en kunnen zij van oude sieraden een nieuwe creatie maken: een hedendaags juweel, helemaal naar wens van de klant. Hierin kunnen zowel nieuwe (half)edelstenen, diamant of de edelstenen die uit de bestaande oude juwelen komen, verwerkt worden. Deze hebben vaak een grote emotionele waarde en zo blijft de herinnering verder bestaan. Bij het uitgewerkte ontwerp wordt er op voorhand een prijsofferte gemaakt.  Kristine: “Juwelen die we maken, hebben een persoonlijke toets; ze zijn met de hand gematteerd, gehamerd, bewerkt of blinkend. Hierdoor zal elk stuk telkens uniek zijn.”Daarnaast kun je bij Aerden juwelier babyschoentjes laten vertinnen, bronzeren, verzilveren of vergulden en kun je in de winkel tevens terecht voor alle herstellingen, voor het (her)knopen van parelcolliers, voor herdenkingssieraden als hangertjes voor as, om oorgaatjes te laten prikken, batterijen in uurwerken te laten zetten en voor lederen en metalen horlogebandjes.

Samenwerking

De zussen Aerden zijn niet de eerste familieleden die het vak uitoefenen, hun vader heeft, door zijn 10-jarige ervaring als goudsmid, hen vaak met raad en daad bij gestaan. Hun oom en tante hebben tot 2000 een juwelierszaak gehad aan de Stationsstraat. Kristine, de oudste van de twee, begon in 1994, na haar opleiding goudsmeden en juweelontwerpen, een gesloten atelier bij haar ouderlijke huis, waar zij sieraden herstelde en ontwierp voor diverse winkels. Evelyn studeerde  in 2001 af, waarna ze met haar zus ging samenwerken. Gezamenlijk volgden de zussen nog de opleiding voor edelstenen zetten en graveren in Antwerpen. Kristine: “In 2004 zagen we een mooie kans om een eigen winkel te beginnen. We kochten een winkelpand in het centrum van Essen.” Evelyn: “Onze samenwerking gaat zeer goed, we kennen elkaar door en door en vullen elkaar perfect aan.”

Eigen stijl

De zussen gaan ambachtelijk te werk. Kristine: “We stellen de legering samen en smelten het goud. We werken altijd met 75% zuiver goud in de samenstelling, dit is 18 karaat. Een kleine hoeveelheid zilver en koper wordt toegevoegd voor de hardheid. Vervolgens pletten we het edelmetaal in plaat of draad in de wals, trekken we draad en plooien dit m.b.v. tangen om het in vorm te krijgen. We solderen en plaatsen eventueel opzetstukjes om een passende kast te maken voor een edelsteen.”

Tegenwoordig is het een trend om sieraden te maken met een vingerafdruk van een dierbare of geliefde. Partners kunnen elkaars vingerafdruk dragen in een trouw- of vriendschapsring. De zussen Aerden werken daarbij met een afdruk van inkt, die vervolgens lijntje voor lijntje met de hand gegraveerd wordt.

Evelyn : “We zorgen er telkens voor om elke herstelling mooi af te werken en helemaal te polieren zodat de klant met een tevreden gevoel huiswaarts keert.”

Zelf dragen Kristine en Evelyn sieraden die ze gemaakt hebben naar eigen ontwerp: “in onze eigen en tijdloze stijl.”

Aerden Juwelier, Nieuwstraat 44, 2910 Essen – België, tel. 0032(0)36674925, www.aerdenjuwelier.be

Openingstijden: op maandag van 13.30 tot 18.00 uur, op dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op woensdag en zondag gesloten.