DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Boerderijwinkel V.O.F. van Aert-Koolen in Wouwse Plantage is open!

Wouwse Plantage – Op 7 april jl. was het open dag op het gloednieuwe landbouwbedrijf van de familie van Aert-Koolen, bestaande uit Adrie, Anne-Marie en hun kinderen Erica, Peter en Manon, in Wouwse Plantage. Tevens werden toen de deuren geopend van de nieuwe boerderijwinkel!

Anne-Marie vertelt, om een lang verhaal kort te maken: “Wij zijn naar Wouwse Plantage gekomen vanuit Ossendrecht, waar Adrie en ik het tuinbouwbedrijf van mijn ouders overnamen in 1999. Helaas moesten wij daar weg vanwege de uitbreiding van het natuurgebied Zoom – Kalmthoutse Heide. In 2013 kwamen we tot een akkoord met de provincie, een jaar geleden sloegen we eindelijk de eerste heipaal in Wouwse Plantage.”

Ook in Ossendrecht had de familie een druk bezochte boerderijwinkel, waar heerlijke Brabantse Wal asperges en aanverwante producten werden verkocht. De Brabantse Wal asperge is een erkend streekproduct en onderscheidt zich van andere asperges door haar licht zilte smaak. Anne-Marie: “Onze dagelijks vers geoogste asperges zijn het belangrijkste product in de winkel; ze zijn ook erg geliefd bij onze bourgondische zuiderburen! Bij de asperges horen natuurlijk nog allerlei andere lekkernijen, zoals Brabantse Wal gekookte ham, gerookte zalm, krieltjes en een goede fles Brabantse Wal wijn. Ook verkopen we verse aardbeien, zeekraal en lamsoor, en eieren, net als aspergesauzen, aspergesoep, keukengerei en kookboekjes. In Wouwse Plantage is het assortiment nog uitgebreid met hangop van Zuster Evie en ambachtelijke kazen van De Meirhoeve uit Meer in België.”

Up to date

Op het bedrijf van de familie van Aert-Koolen worden niet alleen asperges geteeld, maar ook volop prei en broccoli voor Albert Heijn. Daarnaast aardappelen en sperziebonen. Een vrij nieuwe teelt is die van bleekselderij. Anne-Marie: “Ons nieuwe bedrijf is helemaal up to date, want wil je tegenwoordig mee blijven doen, dan moet je bij de tijd blijven!” Het bedrijf bestaat, zoals op de open dag te zien was, uit een nieuwe woning met daarnaast een grote loods met daarin de winkel, koelcellen voor de asperges, prei en broccoli, en daarachter een werkplaats met laaddok voor de vrachtauto’s. Iets verderop ligt een tweede schuur waar de prei wordt schoongemaakt en lege kisten worden opgeslagen; direct daarnaast staat een derde schuur waar de aardappels bewaard worden en die tevens standplaats is voor landbouwwerktuigen en –machines.De gewasbeschermingsmiddelen zijn goed gescheiden van de groenten. Uiteraard worden ook de eigen asperges op het bedrijf verwerkt. Anne-Marie: “We schillen ze zelf en in onze winkel zijn ze dus ook geschild verkrijgbaar. Elke week hebben we een andere actie! Hiervoor kun je onze website raadplegen. In het weekend zijn er bovendien proeverijen.”

V.O.F. van Aert-Koolen, Westelaarsestraat 33/35, Wouwse Plantage, tel. 0164-643218 / 06-20232045, www.vanaertkoolen.nl

Openingstijden winkel: Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 8.30 tot 18.00 uur en op zondag van 10.00 tot 13.00 uur.