DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Een kijkje in de keuken van advocatenkantoor Wouw

Wouw – Na bijna dertig jaar advocatuur kan Toine Dielissen met recht gepokt en gemazeld worden genoemd. Toch wordt hij in zijn vak nog regelmatig in positieve zin verrast. “Iedere zaak is weer anders, geen dag is hetzelfde”, aldus de advocaat in vastgoed-, arbeids- en contractrecht. Door de columns die hij schrijft voor de Wouwse krant, krijgen zowel particulieren als bedrijven inzage in de diversiteit van de zaken die hij behartigt. Deze keer zetten we de schijnwerper een keer op de advocaat/columnist zelf!

“Het is niet zo dat ik tijdens mijn middelbare schooltijd al wist dat ik advocaat wilde worden”, antwoordt Toine Dielissen van advocatenkantoor Wouw desgevraagd. “De rechtenstudie gaf me speelruimte om te ontdekken wat bij me paste. Mijn huisbaas in Nijmegen die als advocaat werkte, zette me daarna onbewust op het juiste spoor. Zodra ik in de praktijk begon, wist ik dat ik de juiste beroepskeuze had gemaakt. Achtentwintig jaar later vind ik dat nog steeds. In het vastgoedrecht voel ik me helemaal thuis. Al van jongs af aan heb ik interesse in de weg- en woningbouw, waar resultaten direct zichtbaar zijn. In ons werk is dat niet het geval, maar wat we doen is wel degelijk voel- en merkbaar. Voor mij persoonlijk is er niets mooiers dan het oplossen van geschillen op het gebied van (ver)bouwzaken, aannemerij, huur- en koopwoningen, burenrecht en erfdienstbaarheden. Maar ook voor openstaande vorderingen en zaken die te maken hebben met arbeids- en contractrecht kan men bij mij terecht. Overigens hoef je niet in Nederland te wonen om gebruik te maken van mijn diensten, want België ligt hier om de hoek en er is behoorlijk wat zakelijk verkeer tussen onze landen.”

Voordelen van een klein advocatenkantoor

Hoewel Toine een groot deel van zijn carrière binnen een maatschap heeft gewerkt, koos hij meer dan drie jaar geleden toch voor de flexibiliteit van een eigen kantoor aan huis. “De gedragscodes zijn hetzelfde, maar binnen die grenzen kan ik wel mijn eigen pad bewandelen”, verklaart de advocaat zijn keuze. “Zo vind ik het niet meer dan normaal dat ik buiten kantoortijden cliënten ontvang. Kleine bedrijfjes of ZZP’ers bijvoorbeeld hebben niet de luxe om overdag zomaar de tent te sluiten. Overigens werk ik ook voor grote bedrijven én particulieren”, benadrukt Toine. “Een advocaat inschakelen is best een stap. Het is zinvol je af te vragen of het wel lonend is. Om daar helderheid in te verschaffen, geef ik gratis een consult van een half uur. Dat ik zelfstandig opereer, merken de cliënten trouwens ook in hun portemonnee, want mijn tarieven liggen een stuk lager dan die van de grote kantoren.”

Ingrijpende conflicten

“Veel problemen kunnen voorkomen worden als huur- of samenwerkingscontracten vooraf gecheckt worden”, waarschuwt Toine.  “Ook merk ik vaak dat er bij geschillen fysieke bewijzen ontbreken. Een goede dossieropbouw heeft dan prioriteit. Daar help ik bij, zodat we goed voorbereid het proces ingaan. Ik bijt me behoorlijk vast in een zaak en kan best fel reageren als ik merk dat de tegenpartij zich onredelijk of onwillig opstelt. Dat conflicten ingrijpend zijn, begrijp ik maar al te goed. De daarmee gepaarde emoties moet je niet negeren, ze mogen echter niet de overhand krijgen. Het is mijn taak die te kanaliseren, zodat we tot een bevredigende oplossing kunnen komen. En als ik zie hoe blij mijn cliënten zijn met een goede afloop, maakt dat mijn inspanningen meer dan waard.”

 

 Advocatenkantoor Wouw, mr. A.J.A. Dielissen, Plantagebaan 55, 4724 CJ Wouw, 0165-743100, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.