DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Heijnen Glasvezel timmert stevig aan de digitale snelweg

Heerle – De laatste maanden is het al uitvoerig in het nieuws geweest: Heijnen Digitaal Beter gaat glasvezel aanleggen in de buitengebieden van de gemeente Roosendaal. Dit omvangrijke project, dat de toepasselijke naam Buiten Gewoon Snel heeft gekregen, zal na de bouwvakvakantie van start gaan. Maar hoe gaat het ondertussen met de voorbereidingen? En wat ging er eigenlijk aan vooraf? Het oude kopernetwerk waar heel wat adressen in de gemeente Roosendaal zich nog mee moeten behelpen werd steeds meer een doorn in het oog van initiatiefnemers René en Silvia Heijnen. “Je kunt nog zo’n goede TV afleveren, maar met zo’n achterhaald systeem, krijgt de klant nooit de beeldkwaliteit geleverd waarvoor het toestel is ontworpen”, legt het ondernemerskoppel uit. “Maar het gaat om veel meer dan dat. Met het oog op de toekomst is een veilige internetverbinding met een hogere snelheid noodzakelijk voor particuliere huishoudens, studenten en bedrijven. En wat dacht je van het zorgaspect?”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Dat vraagt om een korte toelichting. Want wat heeft zorg te maken met glasvezel? “Steeds meer providers leveren producten op maat. Een voorbeeld daarvan is zorg-op-afstand. Denk daarbij aan videocommunicatie, alarm- en computerprogramma’s, waardoor bijvoorbeeld ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat er daardoor ook een vorm van sociale controle is, vinden wij heel belangrijk”, verduidelijken René en Silvia, die allebei maatschappelijk geëngageerd zijn. “De minimale voorwaarde is dan wel dat er een stabiel internetwerk is. En daar gaan wij voor zorgen. Althans, als we genoeg aanmeldingen krijgen”, nuanceren ze.

Informatiebijeenkomsten

Want ook al juicht de gemeente de plannen toe, toch zal Heijnen Digitaal Beter zelf alles financieel en organisatorisch rond moeten krijgen. Dat laatste is voor René en Silvia, die dankzij hun goede reputatie, kennis en kunde een uitgebreid netwerk hebben opgebouwd, geen probleem. “In Spitters BV die het tracé gaat aanleggen, hebben we een betrouwbare partner gevonden. Maar ook het financiële plaatje verwachten we rond te krijgen”, spreekt het echtpaar Heijnen haar vertrouwen uit. “Momenteel beginnen de aanmeldingen al aardig te lopen. Na de informatiemiddagen en –avonden zullen dat er nog veel meer worden. Alle adressen waar wij een aansluiting kunnen realiseren krijgen hiervoor een uitnodiging in de brievenbus. De bijeenkomsten die in iedere dorpskern gehouden worden, zullen plaatsvinden in de week na carnaval.”

Veilig, snel en duurzaam

Hoewel de exacte kosten per adres nog niet bekend zijn, durven ze al wel toe te zeggen dat het uiteindelijke bedrag op € 1.795 incl. BTW te liggen. “Het spoor dat het tracé doorkruist, de lange afstanden en de aantrekkende economie waardoor we te maken hebben met prijsstijgingen in de civiele techniek, zorgen ervoor dat we iets hoger uitkomen dan gehoopt. Daar staat straks wel een duurzame, razendsnelle en veilige glasvezelverbinding tegenover. Het wordt een open netwerk, een NUTS-voorziening. Buiten Gewoon Snel bemoeit zich niet met de provider. Zie het als een soort Enexis. Alleen het eerste jaar is er keuze uit ongeveer 7 providers, daarna zijn het er in principe honderden. Met de aanleg beginnen we in het buitengebied, dan komen de bedrijventerreinen aan de beurt en tenslotte krijgen ook adressen binnen de bebouwde kom de mogelijkheid om van deze collectieve regeling te profiteren. Aanmelden kan tot en met 30 april 2019. Daarna betaal je zowat het dubbele. Op onze site www.buitengewoonsnel.nl staan alle voorlichtingsdata en de benodigde informatie.”

 

 

Heijnen Glasvezel.nl, Herelsestraat 121, 4726 AD Heerle, 0165-304530, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.