DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Osteopathie pakt klachten aan bij de bron

Roosendaal – Schouder-, nek- of rugpijn, migraineaanvallen, hardnekkige eczeem, ernstige vermoeidheid, allemaal klachten die we vaak voor lief nemen en waar we lang mee doorlopen. Met alle gevolgen van dien. “Niet doen”, adviseren de osteopaten van Osteocare. “Met osteopathie sporen we de oorzaak op en brengen lichaam en geest weer in balans.”

De laatste jaren groeit het aantal mensen met vage klachten waarvan de oorzaak niet duidelijk is. Als laatste redmiddel grijpt men dan naar een osteopaat. “Dat is de verkeerde volgorde”, bepleiten de osteopaten van Osteocare. “Het liefst zouden we zien dat iedereen preventief een osteopaat bezoekt. Want dat zou veel pijn en ellende schelen. Maar wij Nederlanders trekken vaak pas aan de bel als het bijna te laat is. En wat we helaas dan zien gebeuren is dat er vooral aan symptoombestrijding gedaan wordt. En dus keren klachten terug en worden chronisch. Met osteopathie daarentegen pak je de kernoorzaak aan.”

Heel veel kennis en ervaring

Toch groeit de groep die de opmerkzame resultaten van osteopathie onderkent  gestaag. Meer en meer mensen zoeken hun heil in deze nog relatief jonge manuele geneeswijze. Dat merkt ook Osteocare die onlangs een vierde osteopaat aan de praktijk heeft toegevoegd. “Naast Hugo de Cock en David Barrix, respectievelijk oud-docent en  huidig docent van de osteopathie-opleiding in Gent en mijzelf, mogen we sinds kort ook Wouter Kil tot ons team rekenen”, vertelt oprichter John van Zantvliet. “Er was al een hele hoop kennis en ervaring in onze praktijk, dat wordt nu nog meer. En dus kunnen we ook meer mensen behandelen. Dat kunnen baby’s zijn, kinderen, volwassenen en ouderen”, licht hij toe. “Onder de volwassenen willen we de groep sporters en zwangere dames of juist de dames die moeilijk zwanger worden speciaal noemen.”

Verborgen oorzaken

Oftewel: iedereen kan bij een osteopaat terecht? “Dat klopt”, beamen de osteopaten van Osteocare. Bevlogen als ze zijn in hun vak, leggen ze op verzoek graag uit wat een osteopaat kan betekenen. “Als iemand met een klacht bij ons komt, onderzoeken we het gehele lichaam op beweeglijkheid. Niet alleen de gewrichten, maar ook de organen en de schedel. Is de oorzaak opgespoord, gaan we aan de slag om de beweeglijkheid te normaliseren. Het kan best zijn dat iemand een pijnlijke schouder heeft en dat de klacht blijkt voort te komen uit de maag. Wist je bijvoorbeeld dat de nek vol zenuwen zit die verbonden zijn met je organen? Nekpijn heeft daar dus direct invloed op, maar omgekeerd ook. Is jouw lever bijvoorbeeld niet in goede conditie, kan zich dat vertalen in nekklachten. Hetzelfde geldt voor de rug, wat ook een aansturingsgebied is voor je ingewanden. Stress zorgt dat je organen ‘op slot’ gaan. Kun je nagaan wat langdurige stress lichamelijk en psychisch veroorzaakt.”

Huilbaby’s en slechte slapers

“Sommige ouders worden wanhopig omdat hun baby zoveel huilt. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de schedelbasis van het kindje bij de geboorte in het nauw zat. Daardoor raakt het spijsverteringssysteem van streek met darmkrampen tot gevolg. Ook daarop kunnen we behandelen, zodat de baby én de ouders weer rust krijgen. Verkeerde voeding kan eveneens van grote invloed zijn op je gezondheid. Als je spijsvertering niet goed functioneert, lukt het je lichaam niet om ’s nachts de nodige ‘herstelwerkzaamheden’ uit te voeren. Je wordt dan niet uitgerust en vaak met nekpijn wakker. Dan kun je een nieuw kussen kopen, maar dat helpt echt niet. Een bezoek aan een osteopaat wel. En wil je al die klachten voorkomen? Bezoek de osteopaat dan preventief”, adviseren de osteopaten van Osteocare tot slot nogmaals.  

Osteopathie Tolberg/Osteocare, Distelberg 39, 4708 DW Roosendaal, 0165-528101

www.osteocare.nl, www.praktijktolberg.nl , Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.