DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Donkenhof, waar al een eeuw lang pure Brabantse gastvrijheid wordt geschonken

Wouw – Donkenhof bestaat 100 jaar. Een mooie gelegenheid om eens flink uit te pakken, vinden eigenaren Maurice en Jannine Broeren. Niet met zomaar een feestje, maar met een eigen biertje, een heus toneelstuk en een compleet wielerweekend. Dit bevlogen horecakoppel staat aan de wieg van menig evenement dat inmiddels een vaste plek op de Wouwse eventkalender heeft verworven. En het lijkt er sterk op dat er binnenkort nog een paar bijkomen…

Donkenhof is al een eeuw lang de plek waar rangen en standen wegvallen, waar relaties ontstaan en uiteenvallen, waar lachsalvo’s klinken en bittere tranen worden geplengd, waar geheimen worden gedeeld en waarheden worden ontboezemd. Waar gefeest wordt én gerouwd. Want niet alleen is Donkenhof het gezellige café waar mensen elkaar nog echt ontmoeten en waar bruiloften, jubilea, bedrijfsfeesten en geboortes worden gevierd, het biedt tevens een stemmige locatie voor uitvaarten. Het geeft meteen de veelzijdigheid aan van dit karakteristieke horecabedrijf waar modern ondernemerschap in een authentiek jasje is gegoten.

Pure nostalgie
“Doordat we het originele interieur in ere hebben gehouden, is de oorspronkelijke ziel van ons bruin café nog altijd te proeven. Dat waarderen onze gasten”, leggen Maurice en Jannine uit. Zij namen 22 jaar geleden het stokje over van ouders Piet en Corry en vormen daarmee de vierde generatie Broeren die Donkenhof runt. “De toog is bijvoorbeeld nog geplaatst door mijn oma”, vertelt Maurice. Vervolgens wijst hij naar een rek nabij het biljart, waar keuen in hangen. “Dat stukje nostalgie is maar liefst 100 jaar oud. Wel hebben we gekozen om de zalen die in de loop der tijd zijn aangebouwd te moderniseren. Op die manier kunnen we iedere gelegenheid, voor welke groepsgrootte dan ook, faciliteren. Iedere ruimte huisvest een behoorlijke historie.”

Theater Donkenhof

“Wat niet iedereen weet is dat met name de echtgenotes een belangrijke rol in die geschiedenis hebben gespeeld. Zonder hen hadden we dit jaar geen jubileum gehad”, zegt Maurice stellig. “Mijn oma, Jo, was een sterke vrouw en draaide de bar zowat in haar eentje, terwijl mijn opa zich vooral op de kolen richtte. Mijn moeder, op haar beurt, ontwikkelde zich na de overname van het bedrijf tot de drijvende kracht achter Donkenhof. Jannine en ik pakken het weer anders aan. Wij doen alles samen. Dus alle credits die we krijgen, omdat dit zo’n fijne plek is, gaan absoluut ook naar haar. Er is in de afgelopen eeuw dus heel wat gebeurd en veranderd. Ben je benieuwd naar de sappige details? Kom dan op 6 of 7 september naar het toneelstuk dat we speciaal voor deze gelegenheid hebben georganiseerd”, tipt Maurice. “We nemen je mee op reis door de tijd en Donkenhof zelf vormt het decor van deze voorstelling, getiteld ‘Eeuwige Gastvrijheid’. Kaarten hiervoor zijn vanaf 10 augustus verkrijgbaar aan de bar.”

Wouws Wieler Weekend

Maar voor het zover is, vindt op 24 en 25 augustus eerst nog het Wouws Wieler Weekend plaats. “Dat belooft een gezellig spektakel te worden voor jong en oud”, zeggen Jannine en Maurice stralend. “Op zaterdag kunnen er diverse afstanden recreatief op de fiets worden afgelegd en op zondag keert de Ronde van Wouw na 28 jaar terug. Om die hoofdactiviteiten heen is er van alles en nog wat te beleven op wielergebied.” Dat dit een groot succes zal worden, laat zich raden, want de twee echtelieden hebben al behoorlijk wat tradities geïnitieerd. Zoals de Kartoffelmiddag, waar een jury de lekkerste fritesaardappel kiest. Ook hun proeverijen, hun Bubbles & Bites en de Donkenhofborrel iedere eerste zaterdag van de maand vinden gretig aftrek. “Bier heeft altijd een centrale rol gespeeld in ons café”, stipt Jannine aan. “We hebben wel 100 verschillenden soorten.”

 Volle bak Ambiance
“Regelmatig klinkt hier dan ook de kreet: Wittekop! En, nee, dat is geen belediging’, lacht Jannine. “Er wordt dan een troebel blond biertje met een oranje gloed besteld. Gebrouwen door biermeester en veelvoudig prijswinnaar Huub van Dijk en dus lekker!” Toch heeft dit biertje inmiddels  concurrentie gekregen, want Maurice en Jannine hebben hun eigen jubileumbier laten ontwikkelen. “Het biertje heeft de naam Ambiance gekregen. eHeel vaak wordt hier namelijk geroepen: het is weer volle bak ambiance! Nu hebben we daar letterlijk een krat vol van.” Hmmm… dat klinkt niet slecht. Bedenk er dan die smakelijke borrelgarnituur, vers gebakken pizza¸ huisgemaakte saté of frites-stoofvlees bij die ze als geen ander kunnen maken bij Donkenhof en het water loopt je in de mond. Waar is dat feestje? In Donkenhof is dat feestje… Kijk op www.100jaardonkenhof.nl voor alle jubileumactiviteiten.

 Donkenhof, Roosendaalsestraat 61, 4724 AB Wouw, 0165- 301288, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.donkenhof.nl en www.100jaardonkenhof.nl