DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Gezondheid vinden bij Praktijk Osteopathie Wouw

Wouw – Zit je al lang in een medisch traject met bijvoorbeeld dagelijkse hoofdpijn, waar bijvoorbeeld fysiotherapie slechts tijdelijke verlichting geeft, dan kan een bezoek aan een osteopaat wel eens uitkomst brengen. Sinds 1 december van het vorige jaar is er een osteopathiepraktijk gevestigd in Wouw en wel aan de Roosendaalsestraat 58. Hans van Leeuwen is de osteopaat die er praktijk houdt.

 

 

Hans: “Mijn opleiding osteopathie heb ik afgerond in 2008. Nu zit ik in het laatste jaar van de opleiding osteopathie bij kinderen. Eerder heb ik een opleiding fysiotherapie gevolgd aan de internationale hoge school van ‘Thim van der Laan’ in Utrecht. Mijn interesse voor dit vak had ik al op de middelbare school, maar destijds werd ik niet ingeloot en ben ik eigenlijk per toeval bij de politie beland. Op mijn 34ste ben ik, maast mijn werk als politieagent in Roosendaal, alsnog in mijn eigen tijd aan de studie fysiotherapie begonnen. Deze heb ik afgerond in 2002. In die tijd liep ik stage bij mijn huidige collega Jan Tuerlings en met hem ben ik in het laatste jaar van de studie fysiotherapie de studie osteopathie gaan volgen.” De osteopaat gaat een flinke stap verder dan de fysiotherapeut. Waar de fysiotherapeut zich bezig houdt met het houdings- en bewegingsapparaat, onderzoekt en behandelt de osteopaat de drie systemen waaruit het lichaam is opgebouwd: naast het bewegingsapparaat (gewrichten, beenderen en spieren) zijn dat de inwendige organen, bloedvaten en lymfevaten én het cranio-sacrale systeem, het systeem tussen schedel en heiligbeen (hersenen, hersen- en ruggenmergsvochtcirculatie, zenuwstelsel). De osteopaat beschouwt de mens in zijn totaliteit vanuit een holistische werk- en denkwijze en gaat daarbij op zoek naar de oorzaak van de klacht en dat is niet altijd de plek waar de klacht zich uit. Hoofdpijn bijvoorbeeld, kan vanuit de nek komen, maar ook door een verkeerde balans in de voeten. De behandeling begint altijd met een uitgebreide anamnese, ofwel voorgeschiedenis aangaande de klacht of ziekte, waarna de osteopaat een differentiaal diagnose stelt. Daarna zal een uitgebreid lichamelijk onderzoek volgen. Met manuele technieken en / of voedingsadviezen gaat de osteopaat vervolgens de oorzaak te lijf. Overigens gaat alles op basis van gegevens uit de klassieke geneeskunst. Zijn er aandoeningen bij die de osteopaat niet kan behandelen, dan stuurt hij de patiënt (terug) naar de huisarts. Het motto van Hans van Leeuwen is: ‘To find health should be the issue, anyone can find disease’, kortom gezondheid vinden is het belangrijkst, iedereen kan ziekte vinden. Belangrijk voor de gezondheid zijn voldoende gezond voedsel, geen overdaad, wel variatie en voldoende beweging en een lichaam en geest die in balans zijn.

Praktijk Osteopathie Wouw, J. van Leeuwen, Roosendaalsestraat 58, 4724 AD Wouw, tel. 06-29515372, www.praktijkosteopathieroosendaal.nl Op deze website is een overzicht te zien van de vergoedingen die de diverse verzekeraars bieden.