DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Champignonkwekerij Veeke teelt paddenstoelen met passie en dat proef je!

Standdaarbuiten – Wat is de gemene deler van een wildgerecht en menig vegetarische schotel? Precies: paddenstoelen! Veelzijdig, gezond en smaakvol als ze zijn, staan ze bij ieder restaurant wel op de menukaart. Grote kans dat die paddenstoelen bij Champignonkwekerij Veeke vandaan komen. Want die levert dagelijks vers geplukte champignons, shiitakes, portabellos en oester- en beukenzwammen aan de horeca. Zin om ze een keer thuis te proeven? Rijd dan langs het bedrijf, want daar staat een gekoelde vers-automaat met dagverse paddenstoelen.

 

Als paddenstoelen uit de grond

 

Het bedrijf vindt haar oorsprong in Noordhoek, waar Bets en Henk Veeke in 1963 een bescheiden champignonkwekerij startten. Aangezien er aardig wat geld mee te verdienen was, schoten deze kwekerijen destijds als paddenstoelen uit de grond. “Velen gingen echter over de kop, want wilde je het redden, moest je groeien. Het lukte mijn opa en oma om uit te breiden van 180 m² naar 2160 m²”, vertelt kleindochter Iris. “Die kwekerij bestaat nog steeds en wordt gerund door onze opa Jan. En ook oma helpt nog altijd een handje mee. Mijn ouders, Ingrid en Mart, plaatsten zo’n 20 jaar geleden een loods, hier in het buitengebied van Standdaarbuiten. Ze begonnen met drie cellen, zoals de teeltruimtes genoemd worden. Inmiddels zijn er 14 cellen van elk 500 m². Hoewel ze nog actief in het bedrijf zijn, hebben mijn broer Henk en ik het stokje van hen overgenomen.”

Druk, druk, druk

 

Iris van 26 en haar twee jaar jongere broer Henk groeiden dus eigenlijk op tussen de champignons. “Dat kun je wel stellen”, lacht de jonge onderneemster die ook namens haar broer spreekt. “Hij is bezig met iets dat echt af moet”, verklaart Iris zijn afwezigheid. “Het is hier altijd druk, vooral ’s ochtends, want om 11.00 uur vertrekken de vrachtwagens naar onze afnemers. Wekelijks leveren wij namelijk 35 ton paddenstoelen aan voornamelijk de horeca. De taken zijn bij ons helder verdeeld: Henk houdt zich bezig met de teelt zelf en alle technische aspecten en ik buig me over de planning, in- en verkoop, administratie en het personeel.”

Groeizaam weer

 

“Onze goede naam als betrouwbare leverancier van de beste paddenstoelen danken we mede aan ons vaste team van medewerkers”, benadrukt Iris. “Samen realiseren we dat er hier een supermooi product groeit. Dat begint al bij de juiste voedingsbodem. Een speciaal mengsel van allerlei grondstoffen wordt machinaal in de stellingen gebracht. Wij zorgen vervolgens voor de ideale groeiomstandigheden. Eerst schroeven we de temperatuur op naar 25 graden om die vervolgens te laten zakken naar 16-18 graden. Met de juiste luchtvochtigheid en bevloeiing, worden al snel de schimmels zichtbaar, waarna de eerste koppen verschijnen. Na 2 tot 3 weken zijn de paddenstoelen volgroeid en kunnen ze geplukt worden. Dat doen we handmatig zodat ieder exemplaar de juiste kwaliteit en grootte heeft. Diezelfde avond nog liggen ze op iemands bord.”

Toekomstambities

 

Trots toont Iris enkele cellen, gevuld met verschillende paddenstoelsoorten. Ze heeft niets teveel gezegd over het fraaie product dat de drie generaties al bijna 60 jaar met veel vakmanschap, liefde en passie telen. Vooral de shiitakes die op een bed van zaagsel groeien, hebben een bijna sprookjesachtige uitstraling en de appetijtelijk ogende portabellos schreeuwen om opgegeten te worden. Vragend naar hun toekomstplannen, begint Iris spontaan te stralen. “We overwegen ook nog akkerchampignons te gaan telen. Die zijn erg smaakvol. Bovendien gaan we een nieuw pand neerzetten met daarin een modern systeem dat het plukken nog sneller en gemakkelijker maakt. Duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel.”

Vers-automaat

 

Tot slot demonstreert Iris de vers-automaat op de oprit. “In de zomer kweken we tevens kersen, die dan ook in deze automaat staan”, verklaart Iris. “Verder kan iedereen een keuze maken uit onze lekkere paddenstoelen of een mix ervan. Je kunt ze bakken, grillen, stomen, vullen en het zijn uitstekende vleesvervangers. Op internet vind je de heerlijkste recepten van champignonburgers of portabelloschnitzels”, tipt Iris, waarna ze hartelijk afscheid neemt en zich naar binnen haast. De volgende vracht vertrekt immers al over een uurtje…

Champignonkwekerij Veeke, Vlietweg 4b, 4758 TJ Standdaarbuiten, 06-10039761 of 06-10039732, www.veekepaddenstoelen.nl, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

.