DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Het eigen gezicht van Restaurant de Bloemkool

Bergen op Zoom – “Een niet te grootschalig restaurant met een eigen gezicht dat kwaliteit biedt voor minder geld, blijft zeker bestaan”, is de stellige overtuiging van Toon Bosters, chef en eigenaar van restaurant de Bloemkool in Bergen op Zoom. Uiteraard is zijn omschrijving ook van toepassing op zijn eigen restaurant, waar pertinent geen poedertjes en pakjes worden gebruikt in de keuken, maar waar alles zelf gemaakt wordt!

 

 

 

Specialiteiten

Toon: “Wij bieden een goedlopend driegangen menu met een tien keuze voorgerecht en een tien keuze hoofdgerecht, gevolgd door een vierkeuze nagerecht, voor slechts 24,50 euro. De menu’s bestaan uit seizoensgebonden specialiteiten, zoals bijvoorbeeld de bloedworst van slager Maurice Vos uit Heerle die als voorgerecht op ons wintermenu prijkt, en we maken veel gebruik van streekproducten, zoals bijvoorbeeld de gebraden biefstukjes van Walchers damhert die momenteel als hoofdgerecht op ons wintermenu staan. Zes keer per jaar verandert de kaart, waarbij elk seizoen veel vertrouwde gerechten terugkeren, maar waar ook altijd weer wat nieuws te ontdekken valt. Elke vrijdag is het visdag met Provençaalse vissoep, vis van de dag en Dame Blanche voor 20 euro. We maken alles zelf, van de vissoep en de varkensterrine tot en met het ijs en binnenkort ga ik ook zelf brood bakken. In het voorjaar, van begin april tot en met eind juni, staan er onder andere weer voorjaarsgroenten en lamsvlees op het menu en niet te vergeten de drie A’s: asperges, ansjovis en aardbeien, waarmee mijn vader in de jaren zeventig als grap is begonnen!”

Flexibel

Het beroep van restauranthouder is er bij Toon ingebakken. In 1960 begon opa van vaders kant café de Bloemkool in het bestaande horecapand aan de Wouwsestraatweg. Destijds was dit nog gelegen aan de ‘grote weg’ richting Zeeland. Opa Toon was er gastheer oma Lies stond in de keuken. Je kon er terecht voor een kop tomatensoep, een halve haan en een Dame Blanche voor vijf gulden vijftig. In 1972 nam zoon Stij de zaak over. Zijn vrouw Bep hielp ook mee. Stij nam een chef-kok in dienst en maakte er een meer culinair café-restaurant van. In 1977 werd de zaak verbouwd, er kwam een verdieping bovenop en er werd een nieuwe keuken geplaatst. In 1989 werd het restaurant op de benedenverdieping nog uitgebreid. In 2001 nam huidige eigenaar Toon de zaak over van zijn vader. Hij maakte er een Bourgondisch specialiteitenrestaurant van met de sfeer van een ouderwetse, oergezellige Brabantse herberg. Sinds 2002 wordt Toon bijgestaan door zijn vrouw Rianne Otter. Rianne is gastvrouw, Toon de chef. Toon: “Sinds kort hebben wij, vanwege toenemende drukte, de bovenverdieping, genaamd Plexat, vernieuwd en bij het restaurant getrokken. We beschikken daardoor nu over een totaal van 105 zitplaatsen. Wij zijn heel flexibel, je kunt met ons alle kanten op! Van diner en lunch met ons bekende driegangen menu of à la carte, tot ‘high tea’ of een partij met 120 man. Tevoren reserveren is wel gewenst, zeker in het weekend.”

Restaurant de Bloemkool, Wouwsestraatweg 146, 4623 AS Bergen op Zoom, tel. 0164-233045, www.debloemkool.nl

Met eigen, gratis parkeerterrein.

Openingstijden: Dinsdag vanaf 18.00 uur. Woensdag t/m vrijdag: lunch van12:00 tot 14.30 uur, diner van 18.00 tot 21.30 uur. Op zaterdag en zondag is de keuken vanaf 17.00 uur geopend. Op maandag gesloten.