DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

J&W Bouwpartners 35 jaar in de markt

Op 1 december 1987 is J&W Bouwpartners opgericht. Dat betekent dat J&W Bouwpartners in 2022 haar 35e verjaardag zal vieren. In die 35 jaar is er veel gebeurd.

Agrarisch specialist

 

In de eerste jaren na oprichting was J&W Bouwpartners voornamelijk gespecialiseerd in bouwmaterialen voor de agrarische sector. Later werd dit uitgebreid met utiliteitsbouw en woningbouw. De markt kende gespecialiseerde stallenbouwers die zich uitsluitend op deze markt begaven. De putten in de stal werden nog gemetseld met losse betonblokken en daarop kwamen de roosters. Ook stalmuren werden nog traditioneel gemetseld. Op het dak kwamen de golfplaten, soms met isolatie.

De tijden zijn inmiddels wel wat veranderd. De stallenbouwers hebben hun aandacht verlegd en bouwen zelden nog uitsluitend stallen. De overgebleven specialisten uitgezonderd natuurlijk, maar dat zijn er een stuk minder dan vroeger. Putten worden tegenwoordig in het werk gestort, roosters zijn emissiearme vloeren geworden, gevels zijn gemaakt van geïsoleerde betonpanelen en op het dak is de keuze uitgebreid met andere opties zoals sandwichpanelen in allerlei isolatiediktes en profileringen. Brandveiligheid, milieu en dierenwelzijn zijn serieuze onderwerpen geworden.

 

Bouwmaterialen voor de woningbouw

 

In 1989 kochten toenmalig eigenaren Jan Verbraak en Wim van Limpt de steenfabriek van Wouwse Plantage, maar ze hebben er nooit meer stenen gebakken. Wel is de liefde voor gevelstenen sindsdien alleen maar groter geworden. De locatie in relatie tot de bedrijfsactiviteiten is natuurlijk een hele mooie combinatie. De woningbouw was zeker al  niet onbekend, maar ging steeds meer aandacht krijgen. Naast ruwe bouwmaterialen kregen ook de afbouw, hout- en plaat, tuinmaterialen, interieur en sanitair in de loop der jaren een serieuze positie in het portfolio van J&W Bouwpartners.

Van bouwstoffen naar prefab bouwelementen

 

Inmiddels is J&W 35 jaar verder en verkoopt ze niet enkel nog bouwstoffen. Bouwstoffen werden bouwmaterialen en inmiddels levert men bouwdelen en complete woningen met prefab elementen van hout, steen en beton. Een prefab betonnen vloer wordt vooraf op maat uitgewerkt met alle sparingen en constructieve berekeningen erbij. Prefab wanden sluiten naadloos op elkaar aan en de kunststof kozijnen passen precies als ze op de bouw aankomen. Er zit veel werk in de voorbereiding en communicatie is belangrijker dan ooit. Komt een prefab element aan op de bouw, dan is het vaak lastig of onmogelijk om nog wijzigingen aan te brengen. Het is meer dan dozen schuiven.

Andere verwachtingen van eigen mensen

 

Doordat de markt in de jaren zo veranderd is, is ook het profiel van de bouwmaterialenverkoper veranderd. De medewerkers van J&W spreken de taal van de aannemer en zzp’ers en moeten weten waar de klant allemaal mee te maken heeft. “Maatvoering moet goed besproken worden en door alle partijen begrepen worden, maar ook de wet- en regelgeving is van invloed op het werk. Met de aannemer denken ze mee over de praktische zaken en natuurlijk het kostenplaatje. De architecten en opdrachtgevers worden tevens geadviseerd over esthetiek en duurzaamheid”.