DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Column dierenkliniek De Schelde: Het Dolly Parton Syndroom bij de kat.

Vandaag werd er een jonge poes aangeboden met enorme zwellingen onder  de buik. De diagnose is voor een dierenarts niet zo moeilijk en voor de meeste eigenaren zal de naam ook direct weergeven wat het probleem is: het Dolly Parton syndroom.

De enorme zwelling van de melkklieren (want daar praten we hier over) ontstaat ten gevolge van een hormoonstoring; teveel progesteron. Soms kan dat met krolsheid, schijnzwangerschap of zelfs dracht te maken hebben, maar meestal is het een gevolg van het gebruik van de poezenpil. Dit is ook de reden waarom die poezenpil tegenwoordig eigenlijk liever niet meer wordt gebruikt. Overigens kan de afwijking zelfs bij katers voorkomen! De oplossing ligt voor de hand: stoppen met de pil of, als daar geen sprake van is, de kat steriliseren (de eierstokken wegnemen). Vaak is de zwelling al een sterk minder als de hechtingen na 10 dagen verwijderd worden. Een indrukwekkend beeld met een relatief eenvoudige oplossing! 

De preventieve sterilisatie van jonge poezen wordt geadviseerd rond de 6 maanden; indien u hier vragen over hebt, kunt u ons altijd even bellen.

Dierenkliniek De Schelde

Zoomvlietweg 8

4726 TC Heerle

Wouwsestraatweg 1

4622 AA Bergen op Zoom