DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

column orthomedic Wouw: Hoofdpijn

Hoofdpijn. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Meestal gaat het binnen een dag over, maar soms duurt het langer. Soms weken, soms maanden en in sommige gevallen wordt het een chronisch probleem. In het dagelijkse leven kun je er enorme hinder van hebben en kan het een enorme impact op uw humeur en functioneren zijn.

 

We kennen een groot aantal soorten hoofdpijn, maar in de wetenschap worden de meest voorkomende hoofdpijn soorten ondergebracht in een vier categorieën: spierspanninghoofdpijn, cervicogene hoofdpijn (vanuit de cervicale wervelkolom, m.a.w. nek afkomstig), migraine en clusterhoofdpijn. Daarnaast zijn er nog vele soorten waar we als fysiotherapeut/manueel therapeut weinig aan kunnen doen. Denk aan toxische hoofdpijn (alcohol, chemische dampen etc.), hoofdpijnen ten gevolge van een bepaalde ziekte, als bijwerking van een medicijn etc.

Vooral spierspanninghoofdpijn en cervicogene hoofdpijn zijn heel goed te behandelen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de nek vast zit door een verkeerde houding, een ongeluk of door te veel spanning. De wervels die geblokkeerd raken verliezen hun mobiliteit en dit uit zich in een uitstralende pijn op het hoofd. Dit geeft vaak een bandgevoel rond het hoofd, pijn op het achterhoofd of boven de ogen. Mobiliseren is het “losmaken” van een gewricht wat bewegingsverlies heeft. Dit gebeurt middels zachte impulsen met weinig kracht. Ook kan het wegnemen van knopen in de spieren, middels dry needling of triggerpoint therapie, enorm helpen bij hoofdpijn.

Bij OrthoMedic kijken we serieus naar elke klacht. We zijn tevens bij elke zorgverzekeraar aangesloten. Mits u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, hoeft u zich geen zorgen te maken, dat uw behandeling niet vergoed wordt.